Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette a magyar és a szerb népet

PÁSZTOR, István, temetés, 2023.11.04., Szabadka, Vajdasági, Magyar, Szövetség,
Szabadka, 2023. november 4. Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (k), Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (b2), Kövér László. a Magyar Országgyűlés elnöke (j, takarásban) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem lehetünk elég hálásak Pásztor Istvánnak, aki összebékítette a magyarokat és a szerbeket, megmutatta az utat, amelyen a két nép együtt haladhat - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében.
Vágólapra másolva!

"Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok" - mondta Orbán Viktor a szabadkai Bajai úti temetőben tartott gyászszertartáson, hangsúlyozva: Aleksandar Vucic szerb államfővel közösen búcsúznak a vajdasági magyar politikustól.

Orbán Viktor miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

-fogalmazott.

Érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiaknak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak - jelentette ki. Emlékeztetett: tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy "ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában"

- mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök bátor férfiként, erős vezetőként, de mindenekelőtt kiváló katonaként jellemezte Pásztor Istvánt, aki "katonaként élt, katonaként harcolt, és katonaként is ment el", és akitől bajtársnak kijáró tisztelettel búcsúznak.

- fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy Pásztor István élete végén zokszó nélkül tűrte a fájdalmat, a súlyos betegséget, sohasem terhelte munkatársait és barátait a saját gondjával, csak tette a dolgát, egészen addig a pillanatig, amíg megérkezett az "égi SAS-behívó" és elment.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiemelte: Pásztor István nemcsak nagyszerű fegyvertárs volt, hanem igaz barát is, akivel "időtlen idők óta" ismerték egymást. Felidézte: nem véletlen, hogy 2010 májusában ő volt az első hivatalos látogatója a miniszterelnöki eskütételt követően.

- jegyezte meg.

Úgy értékelt: Pásztor István nemcsak sajátjaiért, a vajdasági magyarokért viselte ezt a felelősséget, hanem az egész magyar nemzetért, ez pedig olyan küldetés, amelyet ma már kevés nép fiai értenek.
Arra is emlékeztetett, hogy a magyar nemzetpolitika Pásztor István elnökségét megelőzően és még hivatali éveinek elején is a "pesti kormányok árulása és aknamunkája miatt" szétcsúszóban és mélyponton volt, "szinte a sírból kellett visszahozni", de Pásztor Istvánnak ez is sikerült.

Azt is hangsúlyozta: hálás Pásztor Istvánnak, amiért elleshette tőle, hogyan kell a gondokat úgy viselni, hogy közben megmaradjon a jókedv is.

- jellemezte a vajdasági magyar politikust, kiemelve, lenyűgöző volt látni, hogy Pásztor István milyen meggyőző erővel tudott közös cselekvésre buzdítani egy töredezett, érdekek szabdalta a közösséget.

Úgy fogalmazott: "megemeltük a kalapunkat", hogy Pásztor István a tartományi parlament leghosszabb ideig hivatalban lévő elnökeként képes volt egyetértést teremteni szerbek és magyarok között.

Kiemelte: megszámlálni is nehéz, hány ügyben fogtak össze az elmúlt 13 évben, és biztosak lehettek abban, Pásztor István állja a szavát.

- méltatta Pásztor Istvánt.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arra is kitért: azt gondolta, hogy lesz még 10-12 harcos, közös munkával eltöltött évük, és ha azon túljutnak, akkor már elmondhatják, hogy a munka dandárját elvégezték, "jöhetnek a fiatal farkasok".
"De az Úristen másképp döntött. És itt nincs se fellebbezés, se felmentés" - tette hozzá. Hangsúlyozta: "mi még maradunk, és keressük a választ", mi lesz most, hogy "kihúzták a legerősebb tartógerendát a magyarok és szerbek együtt rakott épületéből", mitévők legyenek most, amikor kidőlt "a magyar nemzetpolitika vajdasági tartóoszlopa".

A miniszterelnök a szabadkai Kosztolányi Dezső szavait idézte: "Hát igenis lenni, lenni. Elsősorban embernek és emberiesnek lenni. Jó európainak lenni és jó magyarnak lenni. Kétfelé vívó nyugatinak és keletinek, nagyra feszülő alkotó akaratnak, s alázatos munkásnak azt a lelket és nyelvet, melyet rövid időre örökbe kaptunk, új szellemmel fényezve, csorbítatlanul át kell adnunk utódainknak. Ez a küldetésünk áldjon vagy verjen sors keze, ez a mi küldetésünk". Hozzátette: ez volt és ez marad Pásztor István és a mi közös küldetésünk.

- zárta beszédét Orbán Viktor.