Egyre nyilvánvalóbb: az amerikaiak provokálták ki az orosz-ukrán háborút

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború,	Ukrajnai háború, 2023.11.01.
AVDIIVKA, UKRAINE - OCTOBER 30: Police officer Gennady convinces a local resident who lives in a dilapidated house to evacuate on October 30, 2023 in Avdiivka, Ukraine. The National Police of Ukraine, along with the "White Angel" special unit, is conducting an operation to evacuate the remaining local residents from the city, which faces daily destruction from artillery fire. According to the national police, approximately 1,400 people are still in the city. The fighting has escalated in recent days following Russia's major offensive earlier this month. (Vlada Liberova / Libkos via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A háborút az oroszok indították el, de az ukránok provokálták ki, az amerikaiak biztatására – jelentette ki Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint Gerhard Schröder kijelentése, mely szerint a békemegállapodás már 2022 márciusában megvolt az oroszok és az ukránok között, régóta köztudott – az más kérdés, hogy a nyugati sajtó ezt következetesen megpróbálja elhallgatni. Az Origónak Nógrádi György úgy nyilatkozott: a háború menetében legfeljebb az amerikai elnökválasztás hozhat majd fordulatot, ám addigra Európa „elképesztő veszteségeket szenved el" a válságban.
Vágólapra másolva!

Gerhard Schröder barátja Vlagyimir Putyinnak, és közismert a Gazpromban korábban betöltött pozíciója is, ennek ellenére

– így kommentálta az Origónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az egykori német kancellár Berliner Zeitungnak adott nagyinterjúját. Véleménye szerint Schröder személye – aki 60 éve tagja a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) és 7 éven keresztül Németország kancellárja volt – igen megosztó ma Németországban. Felidézte: miután sok más nyugat-európai politikushoz hasonlóan, politikai karrierje után állást vállalt a Gazpromban, „Németországban leírták őt" – részint irigységből, részint pedig amiatt, mert Oroszország Németország ellenfele, sőt: ma már ellensége.

A volt kancellár interjúban tett kijelentése, mely szerint tavaly márciusban a küszöbön állt, majd különös hirtelenséggel meghiúsult az ukrán-orosz békekötés, Nógrádi György szerint nem újkeletű információ, még akkor sem, ha a nyugati sajtó gyakorlatilag elhallgatta.

A feltételeket elmondása szerint akkor mindkét háborús fél hajlandó lett volna elfogadni: így megegyeztek volna egyebek mellett arról, hogy Ukrajna nem lép be a NATO-ba, Oroszország a Krímen kívül nem tart igényt más területekre, és hogy a Donbász területén élő orosz kisebbség autonómiát kap Ukrajnán belül.

Itt még közelinek tűnt a béke: egy asztalnál az orosz és az ukrán békedelegáció a törökországi Isztambulban, a Dolmabahce palotában, 2022 márciusában Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Karpuhin

„Schröder most nyilvánosságra hozta, hogy egy hónappal a háború kezdete után Volodimir Zelenszkij békét akart kötni az oroszokkal, de az amerikaiak ezt nem engedték. Ez így van! Emlékezhetünk rá:

– fogalmazott Nógrádi György.

Ezt a háborút – folytatta a szakértő –

az oroszok kezdték el, és az ukránok provokálták, amerikai utasításra.

„A február 24-ei orosz támadás előzményei sokkal régebbre nyúlnak vissza; Ukrajnában nagyon sok orosz származású állampolgárt megöltek. Ennek egyik legcsúnyább példája az volt, amikor egy épületet rágyújtottak az oroszokra – vagyis Ukrajna tulajdonképpen provokálta Oroszországot".

Ezt a háborút nagy valószínűséggel egyik fél sem fogja megnyerni – fűzte hozzá Nógrádi György.

„Egyes szakértők szerint fordulatot hozhat a háború menetében a jövő év novemberében esedékes amerikai elnökválasztás. Ezzel csak egy probléma van:

addigra Európa további, elképesztő veszteségeket szenved a válságban.

A szankciós csomagok visszaütöttek: az igaz, hogy Oroszországot is érik veszteségek miatta, de Európa sokkal nagyobbat bukik!" – zárta a beszélgetést Nógrádi György.