Nem hajlandó dolgozni a befogadott ukrán menekültek többsége Németországban

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, menekültek, Záhony, Magyarország, vasútállomás, vonat
Ukrainian refugees arrive from their homeland at Zahonyi railway station close to the Hungarian-Ukrainian border on February 27, 2022. - The UN refugee agency said on February 27, 2022 more than 368,000 people had fled Ukraine since Russia invaded on February 24, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő statisztikát tett közzé a német Spiegel. A lap információi szerint körülbelül 700.000 menekült ukrán él jelenleg Németországban, azonban ennek a csoportnak mindössze a töredéke állt munkába amióta az országban vannak. A többiek mind segélyen élnek - írta meg a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Spiegel szerint a Németországban lévő

ukrán menekültek mindössze 19 százaléka állt munkába.

Matthias Jendricke, a thüringiai Nordhausen megyei tanácselnöke "kiábrándítónak" jellemezte a helyzetet. A SPD politikusa azt hitte, hogy könnyebben be lehetne illeszteni az ukránokat a munkaerőpiacra, mint más menekülteket. Emlékeztetett, az orosz támadást követő hetekben még Berlinből buszokkal is hozatott ukrán menekülteket az országába, ugyanis a megyének sürgősen munkaerőre volt szüksége. De aztán, mondja az SPD-s politikus, „teljesen rossz irányba mentek a dolgok", ugyanis a menekültek mindössze töredéke akart bekapcsolódni a munka világába.

Hasonlóan látja a helyzetet Joachim Walter is a CDU-ból. Ő is megyei tanácselnök, Baden-Württemberg Tübingen megyéjében.

– tette hozzá Walter.

Elsősorban a „magas állami kifizetéseket" okolja ezért, „ugyanis ez nem igazán ösztönzi az embereket arra, hogy itt dolgozzanak." A megyéje mintegy 3400 ukrán menekültet fogadott be, közülük csak 60-an dolgoznak azóta. A felnőttek többsége – azaz 1960 ember – segélyt kap, jelenleg mindössze 720 menekült tanul németet.

A német lap szerint Jendricke és Walter csak kettő azon sok politikus közül, akik hasonlóképpen szólaltak fel az utóbbi időben. A Német Megyei Tanács is néhány hete azt követelte, hogy az újonnan érkező ukrán háborús menekültek ne kapjanak azonnal polgári jövedelmet Németországban.