Négy lengyel EP-képviselő mentelmi jogát akarja felfüggesztettni az Európai Parlament elnöke

Roberta Metsola
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament novemberi plenáris ülésén arról döntött, hogy négy lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő mentelmi jogát felfüggeszti - írja a Notes from Poland. A portál szerint a politikusokat Lengyelországban azzal vádolták meg, hogy egy választási hirdetéssel, - amely a migráció veszélyeire figyelmeztet - megsértették a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényeket. A mostani döntéssel az Európai Parlament súlyosan megsértette a mentelmi jogi előírásokat, és politikai alapon foglalt állást a kérdésben. A véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozóan a mentelmi jog szinte abszolút védelmet biztosít. Minden arra mutat, hogy politikai okokból akarják meghurcolni a képviselőket. Mutatjuk a döbbenetes részleteket!
Vágólapra másolva!

Még február 13-án jelentette be Roberta Metsola EP-elnök az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy kérelmet nyújtott be az EP Jogi Bizottságához (JURI) a lengyel kormánypártot képviselő négy európai parlamenti képviselő Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek, Tomasz Piotr Poręba (PiS) mentelmi joga felfüggesztése iránt.

A vádiratban több másik PiS-politikus - köztük Piotr Glinski kulturális miniszter, Mariusz Blaszczak védelmi miniszter és Krystyna Pawlowicz alkotmánybíró - is szerepel. A mentelmi joguk felfüggesztését a lengyel parlament 2023. július 7-én elutasította.

Tomasz Poreba szerint az ügynek politikai indítékai vannak, mivel az őszi lengyelországi választások előtt történt, és Poreba a PiS kampányfőnöke. Poreba bírálta a varsói bíróságot és Mestolát is, amiért komolyan veszik az OMZRiK által benyújtott keresetet, amelynek alapítóját, Rafal Gawelt 2019-ben csalásért ítélték el Lengyelországban. Gawel ezt követően menedékjogot kapott Norvégiában, arra hivatkozva, hogy a politizált igazságszolgáltatás áldozata lett. Szintén bírálta Mestolát Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes is, aki szerint a döntést most azért hozta meg, hogy eltussolja az EP-t behálózó, folyamatban lévő Katargate korrupciós botrányt.

Mi az indok?

Lengyelországban azzal vádolják a képviselőket, hogy egy választási hirdetéssel, - amely a migráció veszélyeire figyelmeztet - megsértették a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényeket. A négy politikus ellen a varsói kerületi bíróságon faji gyűlöletkeltés miatt indult eljárás, amely bűncselekményért akár két év börtön is kiszabható. Az ügy kirobbantója a Rasszista és Idegengyűlölő Magatartás Megfigyelő Központ (OMZRiK), egy lengyel civil szervezet, amely a Rasszizmus Elleni Európai Hálózat (ENAR) tagja.

Az OMZRiK szerint, a PiS által sugárzott 2018-as választási reklámban fajgyűlöletre uszítottak. A választási videó tartalmát tekintve fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy az ellenzéki politikusok migránsokat akarnak befogadni Lengyelországba, és egy elképzelt forgatókönyvet mutatott be arról, hogyan nézne ki Lengyelország két éven belül, ha így tennének.

A szervezet szerint a reklámban zavargásokat, szexuális bűncselekményeket ábrázoltak, és szerepelt egy klip is, amelyben egy férfi a berlini U-Bahnban lerúg egy nőt a lépcsőn.

A varsói bíróság elfogadta az OMZRiK keresetét, de csak akkor indíthat eljárást, ha az EP-képviselők mentelmi jogát felfüggesztik.

Mi történt a plenáris ülésen?

A Jogi Bizottság előtti jelentéstevő Gilles Lebreton (ID) francia képviselő fumus persecutionis (a mentelmi jog védelme politikailag motivált eljárások ellen) hivatkozással javasolta a bizottságnak, hogy a mentelmi jog iránti kérelmet utasítsák el.

A bizottság végül Lebreton javaslatát a keddi ülésen 4+, 12- arányban elutasította.

Az EP jogi bizottsága most értékeli a kérelmet, beleértve a vádlottak meghallgatását is, mielőtt ajánlást adna annak jóváhagyására vagy elutasítására. Ezt követően az EP plenáris ülésén minden EP-képviselő szavaz arról, hogy megvonják-e mentelmi jogát a képviselőktől, a döntést egyszerű többséggel hozzák meg.

Roberta Metsola Forrás: Origo

Miért fontos a mentelmi jog?

Az európai parlamenti képviselők mentelmi jogának lényege, hogy feladataik ellátása során kifejtett véleményük vagy leadott szavazatuk miatt nem folytatható ellenük vizsgálat, nem vehetők őrizetbe, és nem indítható velük szemben bírósági eljárás. Amikor 2017-ben a belga liberális politikus Guy Verhofstadt beszédében "fasisztának, neonácinak és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőnek" minősítette a 2017-ben Varsóban megrendezett függetlenségi menet résztvevőit, a Parlament úgy döntött, hogy

a képviselőt megilleti a mentelmi jog, így a lengyel büntetőbíróság nem folytathatja le az eljárást.

A mostani döntés tehát mutatja, hogy az Európai Parlament a demokrácia és a jogállamisági legalapvetőbb elveit sértette meg, és pártpolitikai alapon foglalt állást.

A Parlament célja, hogy a baloldali fősodorhoz tartozó politikai állásfoglalástól eltérő véleményen lévő képviselőket ellehetetlenítse, és elhallgattassa azokat, akik nem támogatják az illegális bevándorlást.

E döntés szerint a mentelmi jog a továbbiakban csak akkor illeti meg a képviselőket véleményükre nézve, ha az összhangban van a baloldali politikai értékrenddel.