Megérkeztek az első felvételek a mélyben rekedt indiai munkásokról - videó

Uttarkasi, 2023. november 15. Mentőegységek egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 14-én. Két nappal korábban beomlott a 4,5 kilométer hosszú alagút a bejárattól mintegy 200 méterre, 40 építőmunkás bennrekedt, ketten könnyebben megsérültek. A mentésben részt vevők csövön keresztül levegőt, vizet, élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a munkásoknak. November 14-én megérkeztek a helyszínre azok a 76 centiméter átmérőjű csövek, amelyeket a törmeléken áttolva próbálják meg kihozni az embereket. MTI/EPA/Abhjudaja Kontala
Vágólapra másolva!
Ahogy arról Origo beszámolt, munkásokra omlott egy autópálya-alagút Indiában, 41 ember esett csapdába. Már tizedik napja folyik a kimentésük. Kamerán keresztül tartják a munkásokkal a kapcsolatot, most videófelvétel is készült róluk.
Vágólapra másolva!

A videót egy endoszkópos kamera segítségével vették fel, amelyet hétfőn csúsztattak be az alagútba fúrt új csőbe.

Az építés alatt álló alagút egy földcsuszamlást követően beomlott.

Az eset november 12-én reggel történt Észak India Uttarkashi körzetében. A csapdába esett munkásokkal nem sokkal az omlást követően sikerült felvenni a kapcsolatot, és oxigénnel, élelemmel és vízzel látták el őket.

Az első cső szűkössége miatt eddig csak bizonyos rágcsálnivalókat és száraz gyümölcsöket tudtak adni a munkásoknak.

Mentőegységek egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében Forrás: MTI/EPA/Abhjudaja Kontala

Hétfő este a mentőknek sikerült egy hat hüvelyk átmérőjű csövet átnyomni a törmeléken az alagút belsejében.

A mentők a cső segítségével napok óta most először juttattak meleg ételt a munkásoknak.

A tisztviselők egy hajlékony kábelre erősített kis kamerát is csúsztattak a csőbe, és azzal készítettek felvételt a munkásokról.

A tervek szerint a mentési művelet során egy olyan széles gödröt ásnak majd, amelybe több 900 mm-es cső is befér, hogy a munkások ki tudjanak kúszni az alagútból.

Eddig négy 900 mm-es csövet toltak át a törmelékfalon - amely a becslések szerint 60 méter hosszú - hogy létrehozzák a fő átjárót.

Az utarakhandi katasztrófavédelemi erők, az SDRF felvételén mentőegységek dolgoznak egy épülő autóalagút beomlott szakaszán az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében Forrás: MTI/AP/SDRF/-

Kedden az ötödik cső hegesztési munkálatai kezdődtek meg

- közölték a tisztviselők.

Vasárnap Nitin Gadkari szövetségi autópálya- és útügyi miniszter látogatást tett a helyszínen, és azt mondta, hogy a mentési munkálatok még akár két-három napig is eltarthatnak - írja a BBC News.