A világ leggazdagabbjai közt vannak a dollármilliárdos arab terrorvezérek, elképesztő luxusban élnek - képek

Luxusmagángépekkel is rendelkeznek a Hamász vezetői
Vágólapra másolva!
Több milliárd dollár vagyona van a Hamász terrorszervezet vezetőinek, míg az általuk uralt Gáza népe nyomorog. A terrorvezérek hihetetlen luxusban élnek a közel-keleti országokban, magánrepülőkkel repdesnek, és luxusszállókban töltik a mindennapjaikat. Mutatjuk, hogyan dőzsölnek az arab terroristák főnökei!
Vágólapra másolva!

Míg Gáza lakossága szegénységben él, és a Hamász terrortámadása miatt háborúban áll Izraellel, addig a terrorszervezet vezetői luxusban élnek. A Hamász vezetői több milliárd dollárt halmoztak fel.

mondta Jonathan Schanzer, a Demokráciák Védelméért Alapítvány kutatási alelnöke.

A Gázai övezetet 2007 óta uraló Hamász hatalmas összegek felett rendelkezik. A terrorvezérek a dollár százmilliókat azonban nem az általuk uralt Gáza fejlesztésére, hanem Izrael elleni támadásokra és külföldi fényűző életmódjukra költik.

A Hamász főnökei, Khalid Masal és Iszmail Haníje egyenként négymilliárd dollárral, a politikai iroda vezetője, Músza Abu Marzúk pedig hárommilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Százmilliárdok a Hamász számláján

Az úgynevezett Shura Tanács a Hamász legfelsőbb politikai szerve, amely a terrorszervezet stratégiai döntéseit hozza. A tanácsnak alárendelt bizottságok irányítják a Hamász különböző tevékenységeit, köztük a "befektetési irodát". Ez felügyeli a külföldi kereskedelmi vagyont, amelynek mértékét csak néhány magas rangú tisztviselő ismeri. A Hamász-főnökök ezt "titkos portfóliónak" nevezik - írta a jewishnews.co.uk. A pénzügyi manőverezés a Hamászt a világ egyik leggazdagabb terrorszervezetévé tette.

A Welt am Sonntag birtokába jutott, a Hamász vagyonáról szóló dokumentumok és a terrorszervezetek pénzforgalmát vizsgáló egykori magas rangú izraeli hírszerzési tisztviselőtől származó információk szerint a Hamász vezetői a Gázai övezeten kívül egy olyan pénzügyi birodalmat építettek ki, amelynek összértéke mintegy 600 millió font (ez nagyjából 258 milliárd forint).

A jelentés szerint a titkos terrorportfólió 30-40, főként az építőiparban és az ingatlanszektorban működő vállalatot foglal magában. Ezek a Hamász által ellenőrzött vállalatok Törökországban, Katarban, Algériában, az Egyesült Arab Emírségekben és Szudánban találhatók. "Ez a Hamász-vezetés és családjaik számára az aranybiztosíték" - állítja a pénzügyi nyomozó. "Ebből egy fillér sem jutott Gázába" - tette hozzá.

Miközben a saját népük az elzárt területen szenved a Hamász Izrael elleni támadásának következményeitől, addig a Hamász-főnökök, mint Ismail Haniyeh, Khaled Mashaal, Saleh al-Arouri és mások külföldi luxusszállodákban laknak, és a világ minden táján rendelkeznek bankszámlákkal.

Míg a Hamász vezetői fényűzésben élnek, addig a gázaiak elképesztő szegénységben élnek Forrás: AFP/Mahmud Hams

Két évtizedes építkezés

A Hamász mintegy két évtizeddel ezelőtt kezdte el az adományozói pénzeket külföldi vállalatokba rakni, ahelyett, hogy a gázai polgári infrastruktúrába fektetné. "Szándékosan építettek egy pénzügyi biztonsági ernyőt arra a napra, amikor Szaúd-Arábia, Katar vagy Törökország leállítja a Hamásznak nyújtott pénzügyi támogatását" - mondja a pénzmosási szakértő. A jelentés szerint a Hamász-főnökök kezdetben Szaúd-Arábiában kezdték építeni titkos vállalati portfóliójukat. Amikor azonban az öböl menti monarchia keményen fellépett a Hamász üzleti ügyei ellen, pénzügyi irodájukat Törökországba helyezték át.

A Hamász pénzügyi apparátusának főnöke Zaher Ali Moussa Jabarin.

Jabarin egyike volt annak a több mint ezer elítélt palesztin terroristának, akiket Izrael 2011-ben cserélt ki a Hamász által elrabolt Gilad Shalit katonáért.

Több más szabadon engedett terroristával együtt később Törökországba menekült és telepedett le. Jabarin a Hamász összekötője Iránban, és ő segít a Hamász vezetőinek üzleteket alapítani, vízumokat szerezni és kereskedelmi ingatlanokat vásárolni Törökországban.

A ranglétrán felemelkedett Hamász-harcosok az egyenruhát öltönyre cserélték. Néhányan, mint például a Hamász vezetője, Haniyeh, aki egykor megfogadta, hogy csak olívaolajon és za'atar fűszereken fog élni, luxusszállodákba vonultak. Jabarin kezeli az ehhez szükséges pénzügyeket.

Nem sokat ártottak a szankciók

A Die Welt volt az első újság, amely két évvel ezelőtt felfedte a Hamász titkos vállalatbirodalmának egyes részeit. Ennek eredményeképpen az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta az akkor feltárt szereplőket és cégeket, például a török Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş (Trend GYO) ingatlanbefektetési céget.

Az amerikai tisztviselők szerint a Trend GYO a Hamász pénzeszközeinek elrejtésére és tisztára mosására szolgált. A világ legjelentősebb pénzügyi hatósága által elrendelt szankciók ellenére úgy tűnik, hogy a Hamász-vállalat akadálytalanul folytathatja üzleti tevékenységét Törökországban. A Hamász által vezetett vállalat például 57,8 millió török líra (mintegy kétmillió euró) nettó nyereségről számolt be 2022-ben.

A Biden-adminisztráció számos Hamász-tisztviselőt és pénzügyi műveletet szankcionált az október 7-i mészárlás után, beleértve a gázai készpénz-átutalási műveleteket, valamint a katari és törökországi műveleteket. Az Egyesült Államok közel 1000 olyan személyt és szervezetet vett célba, akiket terrorizmussal és a terrorizmus finanszírozásával vádolnak az iráni rezsim és annak meghatalmazottjai közül.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a terrorszervezet az elmúlt két évben közel 400 millió dollárt kapott az ENSZ-től, amely nem ismeri el a Hamászt terrorszervezetként. Az ENSZ Segélyszervezete 2021 óta 380 millió dollárt juttatott a Hamásznak. Ennek a pénznek a nagy része a Biden-kormánytól származott, amely 2021 óta egymilliárd dollárt biztosított az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének. Tehát áttételesen a Biden-kormány is hozzájárul ahhoz, hogy a terrorszervezet vezetői luxusban éljenek.