Szokatlan betegség támadja meg a kutyákat az Egyesült Államokban

Kutya és ember összebújva
Vágólapra másolva!
Szokatlan, kutyáknál előforduló légúti betegséget vizsgálnak az Egyesült Államok több államában.
Vágólapra másolva!

Colorado és New Hampshire azon államok közé tartozik, amelyekben már előfordult a betegség, amely tartós légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz a kutyáknál, és antibiotikumos kezelésre sem javul - írta a HuffPost.

A kutyák légúti megbetegedésének tünetei közé tartozik a köhögés, a tüsszögés, az orr- vagy szemváladékozás és a letargia. A tüdőgyulladás egyes esetekben gyorsan súlyosbodik, és a kutyák 24-36 órán belül nagyon rossz állapotba kerülnek.

Az oregoni szakhatóság augusztus közepe óta több, mint 200 megbetegedést dokumentált. A hivatal arra kérte az állattartókat, hogy forduljanak állatorvosukhoz, ha kutyájuk beteg, a szakembereket pedig arra kérték, hogy a lehető leghamarabb jelentsék az eseteket.

A hivatal kutatókkal és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Állategészségügyi Szolgáltató Laboratóriumával együttműködve próbálja kideríteni, hogy mi okozza a megbetegedéseket.

Az Oregoni Állami Egyetem Oregoni Állatorvosi Diagnosztikai Laboratóriumának igazgatója szerint

több állat is elpusztult,

de anélkül, hogy a betegséget egyértelműen meg lehetne határozni vagy tesztelni lehetne, nehéz megmondani, hányan haltak meg a fertőzés miatt.

David Needle, a New Hampshire-i Egyetem vezető állatorvosi patológusa közel egy éve vizsgálja a rejtélyes betegséget.

Laboratóriuma és az egyetem munkatársai Rhode Island, New Hampshire és Massachusetts államban élő kutyákból származó mintákat vizsgáltak meg, és továbbiak érkeznek majd Oregonból, Coloradóból és esetleg más államokból.

A szakemberek eddig nem tapasztaltak tömeges fertőzést a kutyák között, ahogyan a betegségben elpusztult kutyák száma sem emelkedett nagy mértékben. Ennek ellenére arra kérik a háziállat-tulajdonosokat, hogy csökkentsék kedvenceik más kutyákkal való érintkezését.