Kiszabadították a Balti-tengerbe olajat szivárogtató komphajót

olaj, olajszennyezés, olajszivárgás, katasztrófa, környezet, szennyezés, Thaiföld, thai, tenger
Workers clean up crude oil on Mae Ram Phueng beach following a spill caused by a leak in an undersea pipeline owned by Star Petroleum Refining Public Company Limited (SPRC) in Rayong on January 29, 2022. (Photo by Jack TAYLOR / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább ötven köbméter olaj folyt ki a Marco Polo nevű német tulajdonú komphajóból, amely október 22-én futott zátonyra a svéd partok mentén. Azóta a hajó többször elindult, majd megfeneklett, de szerdán a hajó ismét úszott. A partra mosódott olaj legkevesebb ötszáz madarat szennyezett be - írta a Sky News. 
Vágólapra másolva!

A komphajóból három mérföld, azaz

csaknem öt kilométer hosszú szakaszon folyt ki az olaj

- írta a portál.

Az olajfolt végül elérte a Pukavik-öböl partjait és élővilágát Solvesborg közelében, mintegy 110 kilométerre északkeletre Malmőtől, Svédország harmadik legnagyobb városától.

A partra mosódott olaj legalább ötszáz madarat érintett

- közölte a svéd közszolgálati televízió. A mentési munkák alatt újabb olajfoltot találtak, de ez nem akkora kiterjedésű, mint a korábbi.

Egy svéd hírügynökség szerint eddig mintegy 50 köbméter olajat távolítottak el a tengerből, de nem tudni összesen mennyi olaj szivárgott ki a Marco Polóból. Az üzemanyagtartályokban a baleset előtt körülbelül 160 köbméter olaj volt.

Címlapi képünk illusztráció!