Félelmetes lépést tett a NATO, valamire készül

Horizontal ARMY FOREIGN ARMY MILITARY MANŚUVRES MILITARY OPERATION SOLDIER TANK NATO NATO MANŚUVRES US army soldiers stand in front of US M1 Abrams tank during a joint military tactical training exercise Blowback 2016 with Bulgaria's army at Novo Selo mil
US army soldiers stand in front of US M1 Abrams tank during a joint military tactical training exercise Blowback 2016 with Bulgaria's army at Novo Selo military ground on April 11, 2016. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
Vágólapra másolva!
A NATO FREMM osztályú fregattjai a Földközi-tengerre mentek, hogy elfoglalják állásaikat.
Vágólapra másolva!

Az olasz haditengerészet két FREMM osztályú fregattja, az F592 „Carlo Margottini" és az F591 „Virginio Fasan" állásokat foglaltak el a Földközi-tengeren, a NATO repülőgép-hordozó csoportjának tagjaiként. A FREMM-osztályú fregattok francia–olasz fejlesztésű többcélú, modern rakétahordozó fregattok.

A modern fregatt és csatahajó viharos tengeren Forrás: Facebook

A fregattok földközi-tengeri jelenlétének okai minden bizonnyal az ezeken a hajókon lévő Aster-30-as föld-levegő rakéták.

Ezek képesek nagy sebességű és gyors manőverező képességű aerodinamikus és ballisztikus célpontok elfogására.

A NATO katonái egy US M1 Abrams tank előtt Forrás: AFP//Nikolay Doychinov

Ami az Aster-30 radarokat illeti, a célmegjelöléshez EMPAR radarokat használnak, amelyek a legnagyobb áteresztő képességűek, 69 magas prioritású cél követésére képesek egyidejűleg. Ezért van az, hogy a NATO haditengerészeti parancsnoksága még az Arleigh Burke osztályú rombolók túlsúlya mellett is a FREMM osztályú fregattokra teszi le a voksát a rakétavédelem terén.