Fellázadtak egy svájci faluban a tehénkolompok ellen

tehén, borjú, szarvasmarha
Calf face , selective focus
Vágólapra másolva!
Svájcban a 4700 lakosú Aarwangen faluban konfliktus alakult ki a tehenek nyakába kötött kolompok miatt. A gond az, hogy folytonos kolompolás rendkívül zavarja egyes új lakók éjszakai nyugalmát, míg a hagyománytisztelő "őslakosok" akkor is ragaszkodnak a kolompokhoz, ha már azoknak nincs gyakorlati haszna.
Vágólapra másolva!

Legalább két család hivatalosan is panaszt tett a falusi tanácsnál, és kérte, hogy a kolompokat éjszakára távolítsák el az állatok nyakából.

A falu régi lakói petíciót indítottak, amelyben aláírásokat gyűjtöttek a kolompok megtartásáért:

- írták.

A petícióhoz néhány nap alatt több mint 1000 aláírás gyűlt össze.

A tehenek nyakába akasztott kolompok egykor nélkülözhetetlenek voltak a csorda egybentartása érdekében, manapság azonban a tehenek elektronikus chipekkel rendelkeznek, és elkerített legelőkön vannak.

Az aarwangeni vita nem az első arról, hogy valóban szükség van-e kolompokra, hanem arról, hogy az új lakok tisztelik-e a hagyományokat, illetve (a másik oldalról közelítve) arról, hogy az "őslakos" svájciak képesek-e haladni a korral.

Néhány svájci gazda már eltávolította az éjszakai kolompokat, hogy ne zavarják a szomszédok alvását.

Az állatvédők is megkérdőjelezték, hogy a teheneknek nem árt-e, ha nehéz, zajos csengőt kell viselniük.

A jövő hónapban Aarwangen lakossága nyilvános gyűlésen vesz részt, hogy szavazzon a kolompok jövőjéről - írja a BBC News.