Felfoghatatlanul nagy mennyiségű pénz van az embercsempészetben

határ, határsértés, migráns, kerítés, illegális határátkelés
Horgos, 2016. július 26. Migránsok kelnek át a röszkei határátkelőhöz vezető autópályán a szerb-magyar határ szerb oldalán, Horgos közelében 2016. július 26-án. Két nappal korábban 130 migráns érkezett gyalog Belgrádból Horgosra, akik közül július 25-én mindössze negyvenen folytattak éhségsztrájkot a tranzitzóna közelében, hogy Magyarország megnyissa a határt előttük. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A migrációval kapcsolatban egyfajta politikailag korrekt nézőpont vált dominánssá az elmúlt években, amely redukálja a migrációról való gondolkodást – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója annak apropóján, hogy csütörtökön amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával megalapították a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát Budapesten. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kifejtette: a tálibok nem véletlenül törekednek az embercsempész-hálózatok ellenőrzésére.
Vágólapra másolva!

A migráció humanitárius megközelítése nagyon fontos, ám azt érezzük, hogy a kérdéskörben egyfajta politikailag korrekt nézőpont vált dominánssá az elmúlt évek során, s ez elnyom minden más – társadalmi, biztonsági, gazdasági – szempontot, redukálva a migrációról való gondolkodást. Egyre inkább azt érzékeljük három kontinensen is, hogy a befogadó országok szuverenitása háttérbe szorul a kérdésben. A szuverén nemzetállamoknak joguk van az általuk választott bevándorlási politikát folytatni és érvényesíteni.

– mondta a Magyar Nemzetnek Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója annak apropóján, hogy csütörtökön amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával megalapították a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát Budapesten.

Az alapítói nyilatkozat aláírói között volt az Egyesült Államokban működő Center for Immigration Studies és NumbersUSA, a jeruzsálemi Israeli Immigration Policy Center és a párizsi Observatoire de l'immigration et de la démographie.

Hazájukból kimenekített afgánok érkeznek a Washington Dulles Nemzetközi Repülőtérre 2021. augusztus 24-én Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Amerika tanul Magyarországtól

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) oktatója azt mondta, hogy az elmúlt évek során olyan tudás halmozódott fel az együttműködő országok mindegyikében, amelyet a hatékonyság érdekében szeretnének megosztani egymással.

Az elmúlt két évben a szervezett bűnözői csoportok hihetetlen mértékben professzionalizálódtak Magyarország déli határainál. Sőt: a legutóbbi titkosszolgálati jelentésből kiderült, a Talibán megpróbálja ellenőrzése alá vonni az afgán bűnözői hálózatokat.

A tagok túlfűtött ideológiai elvek helyett tudományos, szakmapolitikai alapon vizsgálják a migráció kérdését. Forrás: Gyurkovits Tamás/MCC

– ismertette. A kutató kifejtette, hogy a tálibok nem véletlenül törekednek az embercsempész-hálózatok ellenőrzésére:

felfoghatatlan mennyiségű pénz van ebben az üzletágban, és ezáltal finanszírozzák saját működésüket.

Hozzátette, hogy

a harmadik országokkal való együttműködés terén pedig Európa halmozott fel több tapasztalatot: az amerikaiak most kezdtek el gondolkodni azon, hogy együttműködjenek az úgynevezett kapuőrállamokkal, mint ahogy az EU teszi azt Törökországgal vagy Egyiptommal.

Ebben mi, uniós országok tudnánk tapasztalattal szolgálni. Az Uniónak gyakorlatilag négymillió szír menekültet sikerült Törökországban tartani. Nagyon sok olyan terület van, amelyeken együtt tudunk működni – mondta az igazgató.

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök elvezetnek egy őrizetbe vett migráns férfit a magyar határnál levő Horgosnál 2023. október 29-én Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium/-

Tízezer potenciális terrorista

Marsai Viktor szerint az elmúlt évek európai terrortámadásaiból világosan látszik, hogy a bevándorlásnak van terrorkockázati tényezője. Mint kifejtette: a bevándorlók többsége nem gondolkodik radikalizációban, azonban közülük egy vékony réteg hajlamos erre.

Németországban a titkosszolgálatok ezt a számot tízezer körülire teszik.

– mondta Marsai Viktor. Hozzátette: minél több ember érkezik, annál nehezebb a szolgálatoknak kiszűrni azokat, akik problémát vagy közvetlen fenyegetést jelentenek az európai biztonságra. A strukturális folyamatok afelé mutatnak, hogy

a migrációs nyomás fennmarad, sőt egyre inkább fokozódni fog.

Az ukrajnai háborút kísérő infláció, az energia- és élelmiszerár-növekedés mind fokozzák a migrációt a fejlődő világból a fejlett felé. Szudánban továbbra is polgárháború van, a Száhel-övezetben puccshullám történt, ami erőforrásokat vont el a szélsőségesek elleni küzdelemtől; és nagyobb a nyomás a lakosságon is, hogy elvándoroljon. Mindemellett Afganisztánban sem rendeződött a helyzet – ismertette.

Európa nyitva van

A Migrációkutató Intézet igazgatója leszögezte, hogy az irreguláris migráció a globalizáció velejárója, azonban szerinte sokkal határozottabb fellépésre lenne szükség a migrációval szemben mind Európában, mind Amerikában.

Az, hogy egyik kézzel próbáljuk távol tartani magunktól a bevándorlókat, a másikkal pedig invitáljuk őket, nem megoldás. Ez történik most.

– mondta. Ugyanakkor az NKE oktatója szerint léteznek tartalmi megoldások.

A helyben segítés, a helyi munkahelyteremtés, a kapuőrországokkal való fokozott együttműködés mind jó megoldások. Ezekhez azonban határozott fellépés kell. A két szép szemünkért senki nem tart fel több millió bevándorlót. Ehhez erőt kell mutatni. Nem vagyunk eszköztelenek, viszont ezekkel az eszközökkel élni kellene – hangsúlyozta a kutató.