Nagy bajban Ukrajna, végleg cserben hagyják szövetségesei

ukrán válság 2022, háború, orosz, ukrán, orosz-ukrán, ukrajna, oroszország, katona, hadgyakorlat, katonai gyakorlat, fegyver, odessza
Servicemen of the 126th Separate Territorial Brigade of the Armed Forces of Ukraine take part in military exercises in Odessa region on June 22, 2022, amid Russia's military invasion launched on Ukraine. (Photo by Oleksandr GIMANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
A Politico arról ír, hogy Ukrajna egyre nagyobb bajba kerülhet, ugyanis szövetségesei egyre többször ígérnek neki fegyvert, lőszert, ugyanakkor még sincs kilátásban, hogy időben megkapják azokat. Az év elején Brüsszel egy olyan tervvel állt elő, amely az Ukrajnába irányuló lőszerszállítmányok növelésére irányult, ezenkívül a meglévő készletekből származó lövedékeket akartak küldeni az ukránoknak, valamint az Európai Védelmi Ügynökség 1 milliárd eurós forrást különített volna el a lőszerek közös beszerzésére. A franciák most azt fontolgatják, hogy külföldről szerezzenek be fegyvert az ukránoknak.
Vágólapra másolva!

A Politico írt hosszas összefoglalójában arról, hogy növekszik az aggodalom amiatt, hogy az Európai Unió nem teljesíti ígéretét, miszerint márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Ukrajnának. Ez arra kényszeríti Franciaországot, hogy változtasson korábbi álláspontján, miszerint az ukránoknak szánt lőszert kizárólag Európából kell beszerezni.

Mielőtt azonban külföldi szállítókhoz fordulnának a franciák, az EU-nak ténylegesen el kell mulasztania a fentebb említett határidőt

- mondta a Politicónak egy magas rangú francia diplomata. A portál szerint ez jelentős elmozdulás Franciaország hagyományos álláspontjától, amely arra ösztönzi a nemzeti kormányokat, hogy európai fegyvereket és lőszereket vásároljanak.

"Európai preferenciára van szükségünk, mert ha nem ösztönözzük a vállalatokat [a termelésre], nem fogunk kilépni a körforgásból. De tudjuk, hogyan lehet rugalmasan segíteni Ukrajnát" - mondta a magas rangú diplomata.

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái fegyvert tisztítanak az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A németek tudják, hogy nem érik el a kitűzött célt

A hónap elején Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, hogy

a célt nem fogják elérni, és hogy az túl ambiciózus volt.

A Politico keddi rendezvényén Benedikta von Seherr-Thoß, az Európai Külügyi Szolgálat békéért, biztonságért és védelemért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a márciusi határidő még mindig messze van, és még ha a célt nem is sikerül elérni addig, Kijev végül megkapja az ígért muníciót.

"A kérdés az, hogy márciusra, vagy valamikor később, 2024-ben teljesítjük-e a célt?"

Egyre nagyobb a nyomás Ukrajna miatt

Az, hogy óriási mennyiségű lőszert kell Ukrajnába küldeni, óriási terhet ró az európai készletekre és a lőszergyártásra. Az év elején Brüsszel egy olyan tervvel állt elő, amely az Ukrajnába irányuló lőszerszállítmányok növelésére irányult, ezen kívül a meglévő készletekből származó lövedékeket akartak küldeni az ukránoknak, valamint az Európai Védelmi Ügynökség 1 milliárd eurós forrást különített volna el a lőszerek közös beszerzésére.

A lövedékekkel kapcsolatos erőfeszítések azonban belpolitikai aggályokba ütköztek, mivel Thierry Breton belső piaci biztos Németországgal és Franciaországgal együtt nem volt hajlandó beleegyezni abba, hogy az EU-n kívül gyártott lőszereket is bevonják a fegyverszállításokba.

Külföldről akarnak fegyvert vásárolni Ukrajnának

Most egyre nagyobb a nyomás, amely csak növekszik, miszerint Európa külföldön szerezzen be lőszereket, amelyeket Kijevbe szállíthat.

- mondta Edgars Rinkēvičs lett elnök a hónap elején a Politicónak. Egy harmadik országból származó, neve elhallgatását kérő uniós diplomata a lapnak azt hangsúlyozta, hogy

a prioritás most az, hogy Ukrajnának legyen elegendő lőszere az orosz támadások kivédéséhez, az európai ipar védelme pedig nem hangsúlyos. A végcél az, hogy Ukrajnának megadják, amire szüksége van.

Bajban a német költségvetés, leállhatnak az Ukrajnába irányuló segélyek

Arról már a Mandiner írt, hogy a hét elején Kijevbe látogatott a német védelmi miniszter, aki

további 1,3 milliárd eurós támogatásról biztosította az Ukrán vezetést.

A Tagesspiegel oldalán megjelent cikkben azonban azt írják: a német alkotmánybíróság múlt héten egy 60 milliárd eurós költségvetési hiányt tárt fel, amely megkérdőjelezheti az ígéret teljesítését.

Az intézmény ugyanis megtiltotta a koronavírus-járvány következményeinek ellensúlyozására szánt 60 milliárd euró más célokra előirányzott felhasználását.

Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

A CDU védelempolitikai felelőse ugyanakkor a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy katasztrofális következményei lehetnek annak, ha az Ukrajnának nyújtott segélyeket csökkentenék. Hasonlóan vélekedett a koalíciós Zöldek Pártjának költségvetési felelőse is, aki szerint a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is folytatni, sőt erősíteni kell Ukrajna átfogó támogatását. A képviselő szerint a segélyek fenntartására irányuló törekvés a „pénzügyi, egyben politikai káosz" ellenére is fennáll.

Összességében elmondható, hogy

hiába a sok ígéret, egyre többen hagyják cserben az ukránokat, akik végül nem kapják meg a nekik ígért fegyvereket.

Zelenszkij ukrán elnök is egyre kétségbeesettebben próbál minél több pénzt és fegyvert szerezni a további harcokhoz, azonban nyugati szövetségesei egyre kevésbé támogatják.

A háborúról készített élő tudósításunkat ITT olvashatja!