Veszélyes a szmog Delhiben, csak az megy utcára, akinek nagyon muszáj

Vágólapra másolva!
Delhi légszennyezettsége a WHO egészségügyi határértékének 100-szorosára emelkedett. Az indiai metropoliszt sűrű mérgező szmog borította be pénteken.
Vágólapra másolva!

Az iskolákat bezárták, és Delhi környékén betiltották a nem létfontosságú építkezéseket, mivel a levegőminőségi index a városban majdnem elérte az 500-as értéket, vagyis azt a legmagasabb értéket, amelyet a mérés elérhet - írta a The Guardian.

Ez az Egészségügyi Világszervezet szerint egészségesnek tartott határérték százszorosa.

A város levegőminősége az elmúlt héten romlott jelentősen, ami annak tudható be, hogy a szomszédos Harijána és Pandzsáb államokban a gazdák a vetési szezonban tömegesen égettek a földjeiken, amihez hozzájárult a szennyező anyagokat Delhibe szállító szél, valamint a részecskéket megkötő hőmérséklet-csökkenés.

Pandzsáb államban 740 százalékkal nőtt a mezőgazdasági tüzek száma, egyetlen nap alatt több mint ezer tüzet regisztráltak. A város szennyezésének további okozói az autók károsanyag kibocsátása, az építkezések és a szemétégetés a hulladéktelepeken.

A mintegy 33 millió embernek otthont adó Delhi szinte minden évben a világ legszennyezettebb levegőjű városává válik, különösen ebben az időszakban. Idén azonban a korábbinál is rosszabb a helyzet, 2020 óta nem mértek ilyen magas szennyezettségi értékeket.

A Chicagói Egyetem energiapolitikai intézete által összeállított idei levegőminőségi életindex szerint a delhi lakosok életét 11,9 évvel rövidítheti meg a rossz levegő.

A Reuters szerint a Delhiben dolgozó orvosok már tapasztalják a szennyezés káros hatásait a város lakosain.

- mondta egy delhi kórház orvosa.

A légszennyezés elleni küzdelemben alkalmazott módszerek közé tartozik az utak locsolása, amely csökkenti a port és két, egyenként több mint 2 millió dollárba kerülő, 80 láb (25 méter) magas "szmogtorony" is működik, amelyeknek a levegő tisztítását kellene szolgálniuk, de a tudósok szerint hatástalanok.