Mesterséges esővel harcolna India a szmog ellen

szmog, India, Új-Delhi
People walk along Rajpath near India Gate under heavy smog conditions in New Delhi on November 3, 2020. (Photo by XAVIER GALIANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Műesővel próbálják javítani Delhi levegő minőségét. 
Vágólapra másolva!

Az országban keresik a megoldást a rendkívüli szmog enyhítésére. Most szokatlan kísérletet terveznek, repülőgépről sókat vagy ezüst-jodidot dobnának a felhőkbe, hogy a folyamat során esőcseppek képződését serkentsék - írta a Financial TImes.

Azt remélik, hogy a keletkező eső segít majd megtisztítani a szennyezett levegőt.

A projektet a Kanpur-i Indiai Technológiai Intézet tudósaival közösen szervezik és már csak a szükséges engedélyekre várnak a kezdéshez.

Észak-Indiában a levegő minősége ismét válságos szintre emelkedett. A svájci IQAir csoport szerint Delhi volt ezen a héten a világ legszennyezettebb városa.

Sachchida Nand Tripathi, az IIT Kanpur professzora, aki az "esőcsináló" projekten dolgozik azt mondta:

A tervet sokan bírálták, Jyoti Pande Lavakare, a tiszta levegőért küzdő aktivista úgy gondolja, egy ilyen módszer csak tűzoltás és látszatmegoldás a kormányzat részéről.

Az ndiai légszennyezéssel kapcsolatos nemzetközi figyelem Narendra Modi miniszterelnök kormánya számára kínossá vált. Az e hónapban zajló krikett-világbajnokság alatt a Srí Lanka-i, bangladesi és angol játékosok kihagyták az edzéseket, vagy asztmainhalátorokat használtak, hogy megbirkózzanak a szennyezett levegővel.

Az időjárás-módosítási hatékonyságára vonatkozó tudományos bizonyítékok korlátozottak, de az indiai hatóságok szerint a monszunidőszak körül a felhőkbe juttatott anyagok eredményesek lehetnek.

A tudósok azt remélik, hogy körülbelül 300 négyzetkilométernyi felhőt juttatnak Delhi fölé.

A súlyos légszennyezettség visszatérő probléma Indiában

India légszennyezése évente jelentkező probléma, és általában ugyanabban az időszakban súlyosbodik a helyzet. Ezt több tényező okozza, az ipari kibocsátás, az autók füstjét és a közeli államokban a növényi maradványok égetéséből származó füst tehető felelősség a helyzetért.
Ezen a héten a Diwali ünnepére rendezett tűzijátékok is súlyosbították a helyzetet. A tartós megoldás megtalálása azonban még nem sikerült az indiai döntéshozóknak.


Kína évtizedek óta repülőgép- és tüzérségi arzenált tart fenn az úgynevezett "felhőbeültetéshez", amelynek feladata a jégeső okozta károk csökkentése, az aszály enyhítése és a levegőminőség javítása. Emellett a jó időjárás biztosítására is használják, olyan nagy horderejű események környékén, mint a 2008-as pekingi olimpia. A főváros hírhedten ködös levegőjének tisztulásához azonban Kína szigorú kampánya is hozzájárult, amely az ipari kibocsátások ellenőrzésére irányult Peking környékén.