265 éve elkobzott, tengerészeknek írt szerelmes leveleket bontottak fel

Vágólapra másolva!
A feleségek, testvérek és szülők által írt leveleket egy francia hadihajó legénységének szánták - de soha nem jutottak el hozzájuk. Több mint 260 évvel később, egy véletlen felfedezés nyomán most először bontották fel őket.
Vágólapra másolva!

A brit királyi haditengerészet által 265 évvel ezelőtt elkobzott személyes leveleket, amelyek a hétéves háború idején a francia tengerészekhez nem jutottak el, most először olvasták el.

Az 1757 és 1758 között írt szerelmes leveleket a britek által elfoglalt francia hadihajó, a Galatee fedélzetén tartózkodó legénységnek szánták.

A leveleket író feleségek, jegyesek, testvérek és szülők nem tudták, hogy a hajót elvitték. Amikor a postások megtudták, hogy a hajót elfoglalták, továbbították a leveleket Angliába, ahol átadták őket a londoni admiralitásnak, és egy raktárban hagyták őket.

Egy akadémikus felfedezte a 104 levelet a Kew-i Nemzeti Levéltárban.

Renaud Morieux professzor, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a britek azért nyitottak fel két levelet, hogy lássák, nem árulnak-e el katonai terveket. Mivel látták, hogy csak személyes témákat érintenek, elraktározták őket, így több mint két évszázadon át olvasatlanul maradtak.

- mondta Renaud Morieux.

Az egyik levelet a hajó főhadnagyának, Louis Chambrelannak címezték, és a felesége, Marie Dubosc írta. A pár soha többé nem látta egymást, miután Dubosc a következő évben Le Havre-ban meghalt.

Morieux professzor a Galatee 181 fős legénységének minden tagját azonosította, miután hónapokig dekódolta a vad helyesírással és írásjelek nélkül írt leveleket.

A leveleket a legénység egynegyedének címezték, és a férfiakat és levelezőtársaikat illetően genealógiai kutatásokat végzett, hogy többet tudjon meg az életükről.

Kutatásait az Annales című folyóiratban tette közzé - írta a Sky News.