Villám csapott egy török repülőgépbe, sokkot kaptak az utasok

Heraklion,,Greece,-,September,15,,2018:,Brussels,Airlines,Airbus,A320 flight,airbus a320,smurf,airways,aviation,air,airbus320,sea,irak
Heraklion, Greece - September 15, 2018: Brussels Airlines Airbus A320 airplane with the Smurfs special livery at Heraklion airport (HER) in Greece. Airbus is a European aircraft.
Vágólapra másolva!
178 utas volt annak a gépnek a fedélzetén, amely Antalyából szállított utasokat Hamburgba, ám nem sokkal a felszállást követően villámcsapás érte a repülőt.
Vágólapra másolva!

A nyaralókat szállító gép épp csak végigdübörgött a hamburgi repülőtér kifutópályáján, felszállt, majd hirtelen - a már elért magasságból - lejjebb zökkent- írta a Bild.

A Condor légitársaság pilótái még meg tudták fogni a gépet, de változtatni kellett a tervezett útirányon.

A pilótáknak mintegy 8000 méteres magasságban meg kellett szakítaniuk az Airbus A320-as emelkedését, és München felé kellett fordulniuk.

A repülőgép aztán mintegy 50 perc után, délután 15 óra körül ott szállt le.

A légitársaság gyorsan reagált, egy másik Airbussal, ugyan két órás késéssel, de

még aznap hazarepítette a sokkos állapotba került utasokat.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a repülőgép mennyire sérült meg.

A villámcsapás ijesztő, de nem veszélyes

A szakértők szerint egy ilyen villámcsapás nem igazán veszélyes. Bár nagyon hangos csattanás hallatszik, amikor a villám a repülőgép külső burkolatába csapódik, de az elektromos töltés valójában csak áthalad a repülőgépen, mint egy Faraday-kalitkán, és a gép másik végén a levegőbe távozik.

Minden repülőgép rendelkezik túlfeszültség elleni védelemmel, amelyek megakadályozzák a gép biztonsága szempontjából fontos irányítórendszer meghibásodását. A repülőgép elektronikája sem károsodhat villámcsapás következtében.