Zelenszkij minden hazugsága lelepleződött: megindult az újabb orosz ellentámadás

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut 2023,army,artillery,artillery shell,August,Bakhmut,Bakhmut direc Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
DONETSK OBLAST, UKRAINE - AUGUST 2: A Ukrainian soldier fires an artillery in the direction of Bakhmut as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on August 02, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
„Kifogyunk a katonákból. Hamarosan kifogyunk... Néhányan megőrülnek, néhányan elmegyógyintézetben kötnek ki, néhányan egyszerűen meghalnak, vagy elveszítik a karjukat, lábukat" – mondta egy ukrán katona a sikertelen ukrán ellentámadásról. Miközben az ukrán ellentámadás egyre nyilvánvalóbban kudarcba fulladt, addig az oroszok kulcsfontosságú pozíciókat szerezhetnek még a tél beállta előtt. 
Vágólapra másolva!

Leonyid Kucsma korábbi ukrán miniszterelnök egykori tanácsadója, Oleg Soszkin úgy véli, Volodimir Zelenszkij eltitkolja az igazságot az ukrán hadsereg fronton történt kudarcairól és nehéz helyzetéről – írja a Mandiner az RT hírügynökségre hivatkozva.

A YouTube-on vezetett blogjában Soszkin arról beszélt, hogy Ukrajna patthelyzetben van.

– mondta Zelenszkijnek címezve. Hozzátette, az ukrán elnök továbbra is megtéveszti saját állampolgárait a Nyugat átfogó támogatásáról.

Abszolút kudarc a „tavaszi” offenzíva

Már egy ideje látható, hogy az ukrán ellentámadás teljes kudarcba fulladt. Ahogy arról az Origo is beszámolt, az ukrán „tavaszi” offenzíva végül csak június 4-én indult el, és azóta sem ért el nem, hogy átütő, szinte semmilyen sikert. Az oroszok ugyanis háromrétegű védelmi vonalat építettek, amelyek között masszív aknamezőket telepítettek.

Az orosz aknamezők, a masszív orosz erődítmények és lövészárkok szinte áttörhetetlen elegyet jelentenek, csak brutális veszteségek árán tudják támadni. Kiterjedt aknamezőkkel és több száz kilométernyi erődítéssel - árkokkal, páncéltörő árkokkal és betonakadályokkal - kell szembenéznie, amelyeket Oroszország tavaly télen épített, hogy lelassítsa az ukrán járműveket, és olyan pozíciókba kényszerítse, ahol könnyebben célba vehetik őket.

A frontvonal a hónapokig tartó kimerítő harcok és súlyos veszteségek után nagyrészt változatlan maradt. Az ukrán hadsereg a humánerőforrás mellett jelentős nyugati technikát is vesztett.

A harc óriási veszteséget okozott Ukrajnának, egyes egységek 90 százalékos veszteséget szenvedtek, a nyugaton kiképzett ukránok jelentős része meghalt. Az oroszok számos Leopard harckocsit is sikeresen megsemmisítettek.

Trent Maul, az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) elemzője is elismerte, hogy Washington alábecsülte az orosz erőket az ukrán ellentámadás előtt – jelentette az Economist. Maul elismeri, hogy

az amerikai és ukrán tisztviselők nem mérték fel Oroszország védelmi erőinek mélységét, és azt, hogy Ukrajna számára mennyire nehéz lenne azokon páncélozott járművekkel áthatolni.

Az orosz erők legutóbb, vasárnapi hadijelentésükben arról számoltak be, hogy három frontszakaszon nyolc rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 570 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legnagyobb emberveszteséget, mintegy 165 főt az ukrán fél a kupjanszki frontszakaszon vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, néggyel a donyecki régió déli részén próbálkozott.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetési- és megfigyelőpontot, egy kommunikációs központot, két drónirányító központot, egy Bukoveny rádióelektronikai harcállomást, hat páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fél által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott harcjárművek száma 13 ezer fölé emelkedett.

Az ukrán erők az elmúlt hónapokban épp, hogy az oroszok első védelmi vonalát át tudták törni néhány helyen, máshol azonban az oroszok ismét előre törtek.

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán hívta fel a figyelmet október elején arra, hogy óriási kudarc az ukrán ellentámadás, és felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország nem hogy visszaszorult volna, hanem további többszáz négyzetkilométerrel növelte az általa elfoglalt területet.

– mondta Patrick Bury NATO-biztonsági elemző az Express című brit lapnak, számoltunk be róla korábban. A Magyar Nemzet pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nemrég a The New York Times egy elemzésében írt arról, hogy lassan halad az ukrán ellentámadás, a sikereket csak méterekben lehet mérni. Faluról falura, utcáról utcára, házról házra harcolnak.

Az offenzíva lassúságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a kijelölt Azovi-tenger irányába mindössze néhány kilométert sikerült haladniuk az ukránoknak. Legalább még száz kilométert kellene megtenniük ahhoz, hogy elérjék az Azovi-tenger partját, amely az ellentámadás egyik célja.

Ráadásul nem csak külső szemlélők, szakértők beszélnek arról, hogy kudarcos ukrán ellentámadás, hanem maguk azok ukrán katonák is. Egy, a közösségi oldalakra felkerül videóban egy – állítólagos – ukrán katona arról beszél, hogy a hadseregből fogynak az emberek, miközben az ukrán politikusok és a média hazudik a közvéleménynek arról, hogy a fronton minden "jól" megy:

– fogalmaz a katona.

Előretörnek az oroszok

Azonban azon kívül, hogy az ukránoknak nem sikerült áttörést elérniük, az orosz erők még előre is nyomultak, kulcsfontosságú pozíciókat szerezve. Már csak napok kérdése lehet, hogy elfoglalják a stratégiai fontosságú Avgyijivka városát. Az ukrán erőket pedig, akárcsak Bahmutnál, Avgyijivkában is felőrlik őket az oroszok.

A háború végső kimenetele is eldőlhet itt, állítják szakértők.

Az orosz haderő, kihasználva az ukrán ellentámadás sikertelenségét, október 10-én kezdte meg hadműveleteit Avgyijivka városánál. Céljuk az, hogy bekerítsék és elfoglalják a megerősített ukrán állásokat, amelyeket a környező dombokon, valamint az ipari területeken alakítottak ki. A harc jelenlegi állása az alábbi térképen látható:

Láthatóan az oroszoknak sikerült előretörniük az ukránok által megerősített állásnál is.

Ahogy arról korábban már az Origo is beszámolt, az összecsapás fontosságát jelzi, hogy mindkét fél óriási erőket dob be a küzdelembe, az oroszok már védekező állásokat építenek az újonnan elfoglalt pontokon, az ukránok pedig átcsoportosítják erőiket más területekről.

Stephen Bryen (egykori USA védelmi minisztériumi szakértő) biztonságpolitikai stratéga szerint az Avgyijivkáért vívott csata eldöntheti az ukrajnai háborút. Mint írta, a bahmuti csata elvesztése és a sikertelen ellentámadás után nem világos, hogy Ukrajna megengedhet-e magának egy újabb vereséget Avgyijivkánál - írja többek között ezt is az Asia Times lapban.

A The Times brit lap pedig arról írt, hogy még a tél beállta előtt Oroszország teljesen magához ragadhatja a kezdeményezést.