Ez mindent megváltoztat: kulcsfontosságú fegyverből fogynak ki az ukránok

war TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Rakétatalálatot kapott lakóház a dnyipropetrovszki Krivij Rih városában
Vágólapra másolva!
A drónok jelentősen befolyásolják az ukrajnai háború menetét, mivel mindkét fél nagy számban használja azokat. A drónok nagy részét Kínában gyártják és az új kínai exportkorlátozások bevezetése miatt gondok adódhatnak az ukrán ellátással.
Vágólapra másolva!

Az elérhető kínai drónok és drónalkatrészek száma jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban.

A Royal United Services Institute (Rusi), egy londoni székhelyű elemzőház szerint

Ukrajna havonta körülbelül 10 000 drónt veszít

és számos önkéntes csoport segíti adományokkal az ukrán hadsereg készleteinek utánpótlását.

Egy ukrán katona egy Leleka felderítődrónnal Forrás: AFP/Genya Savilov

A kínai kormány által bevezetett jelentős exportkorlátozások szeptember 1-jén léptek hatályba. Ezek a 4 km-nél nagyobb hatótávolságú drónokra, valamint a drónokhoz kapcsolódó felszerelésekre, például kamerákra és rádiós modulokra is vonatkoznak.

A kínai gyártóknak szeptembertől exportengedélyt kell kérniük és végfelhasználói tanúsítványt kell benyújtaniuk, és a pekingi kormány szabályzatban rögzítette, hogy a kereskedelmi célú kínai drónok nem használhatók katonai célokra.

Különösen az olyan alkatrészek, mint a hőkamerák elérhetősége miatt aggódnak az ukránok, mivel a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig hosszabbak, és ez nagy hatással van a hadviselésre, mivel az egységek éjjel vakok a hőkamerás drónok nélkül - írja a BBC.

Az ukrajnai háború az első olyan fegyveres konfliktus, amelyben ilyen széles körben és ilyen nagy számban használnak drónokat, és mindkét hadviselő fél eltökélt szándéka, hogy ez így is maradjon.