Mi is valójában a Hamász nevű arab terroristaszervezet?

Vágólapra másolva!
Egyre véresebb harcok dúlnak Izraelben azt követően, hogy a palesztin terroristák megtámadták az országot több ezer rakétával. A napok óta tartó konfliktusban rengetegen meghaltak, sok a sérült. De mi is valójában a Hamász nevű arab terroristaszervezet? Hogyan alakult ki, mik a céljaik, kik a vezetőik és milyen brutális támadásokat követtek el eddig? Mutatjuk a döbbenetes részleteket!
Vágólapra másolva!

A Közel-Keleten egyre jobban fokozódik a regionális feszültség. Miközben a világ nagy része mélységesen elítéli az Izrael elleni terrortámadást, addig Irán úgy nyilatkozott, hogy a palesztinoknak joga van az önvédelemhez, és szerintük Izrael veszélyt jelent a régió biztonságára. Vezető amerikai tisztviselők nyilatkoztak az izraeli terrortámadások ügyében, és többen úgy gondolják, hogy

a Hamász terrorszervezet célja az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálásának megzavarása lehetett.

Legalább 800 izraeli halottja van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezetnek a hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2500 sebesültről is tudni, de mi is az a Hamász, és mit kell róla tudni?

Mi a Hamász?

A Hamász egy militáns mozgalom és a palesztin területek két fő politikai pártjának egyike. Több mint kétmillió palesztint kormányoz a Gázai övezetben, de a csoport leginkább az Izraellel szembeni fegyveres ellenállásáról ismert. Többtucatnyi ország terrorszervezetnek minősítette a Hamászt, bár egyesek csak a katonai szárnyára alkalmazzák ezt a jelzőt - olvasható a Council on Foreign Relations elemzésében. A portál szerint Irán anyagi és pénzügyi támogatást nyújt a Hamásznak, Törökország pedig állítólag menedéket ad néhány vezetőjének. A Fatah, teljes nevén a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom egy palesztin szekuláris politikai párt, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet szabadságjogi szövetség legnagyobb frakciója. A Fatah egyesek szerint korábban erőteljesen részt vett forradalmi harcokban és militáns szervezetként tartották számon.

Mi a csoport eredete?

A Hamászt, amely a Harakat al-Muqawama al-Islamiya ("Iszlám Ellenállási Mozgalom") rövidítése, Ahmed Jaszin sejk, egy palesztin pap alapította, aki a Muzulmán Testvériség helyi szervezeteinek aktivistája lett, miután fiatalon Kairóban az iszlám tudományosságnak szentelte életét. Az 1960-as évek végétől kezdve Jaszin prédikált és jótékonysági munkát végzett Ciszjordániában és Gázában, amelyeket Izrael az 1967-es hatnapos háborút követően elfoglalt.

Jaszin 1987 decemberében, az első intifáda (az első intifáda palesztin felkelés volt 1987. december 8. és 1993. szeptember 13. között az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában és Gázában - a szerk.) kitörését követően, a Ciszjordánia, Gáza és Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállása elleni palesztin felkelést követően megalapította a Hamászt, mint a Testvériség politikai szárnyát Gázában. Akkoriban a Hamász célja az volt, hogy ellensúlyozza a Palesztin Iszlám Dzsihádot (PIJ), egy másik szervezetet, amelynek elkötelezettsége az Izrael elleni erőszakos ellenállás mellett azzal fenyegetett, hogy a palesztinok támogatását elvonja a Testvériségtől. 1988-ban a Hamász közzétette alapszabályát, amelyben Izrael elpusztítására és a történelmi Palesztinában egy iszlám társadalom létrehozására szólított fel. A megfigyelők szerint imázsának mérséklésére tett kísérletként a Hamász 2017-ben egy új dokumentumot mutatott be, amely elfogadott egy ideiglenes palesztin államot a hatnapos háború előtt kialakított "zöld vonal" mentén húzódó határnál, de továbbra sem volt hajlandó elismerni Izraelt.

Kik a Hamász vezetői?

A Hamásznak számos vezető testülete van, amelyek különböző politikai, katonai és társadalmi funkciókat látnak el. Az általános politikát egy átfogó tanácsadó testület határozza meg, amelyet gyakran politikai irodának neveznek, és amely száműzetésben működik. A helyi bizottságok alulról kezelik a gázai és ciszjordániai ügyeket.

Jelenleg Ismail Haniyeh tölti be a politikai vezetői tisztséget,

aki 2017-ben váltotta le a régóta vezető Khaled Meshaalt. Haniyeh 2020 óta a katari Dohából tevékenykedik, állítólag azért, mert Egyiptom korlátozza mozgását a Gázai övezetbe és onnan kifelé.

Ismail Haniyeh, a Hamász politikai vezetője - 2022. október 13. Forrás: Anadolu Agency via AFP/Fazil Abd Erahim

A Hamász vezetői azután telepedtek le Katarban, hogy összevesztek korábbi befogadó országukkal, Szíriával, amikor palesztin menekültek részt vettek a szíriai polgárháborút megelőző 2011-es felkelésben.

A Hamász néhány magas rangú személyisége állítólag a csoport törökországi irodáiból tevékenykedik.

A napi ügyeket Gázában Yahya Sinwar felügyeli,

aki korábban a Hamász katonai szárnyát vezette, és huszonkét évet ült izraeli börtönben két izraeli katona elrablásának és megölésének irányításáért.

A Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar - 2022. április 13. Forrás: Anadolu Agency via AFP/Ali Jadallah

Ő is azon több mint ezer palesztin fogoly között volt, akiket 2011-ben szabadon engedtek egy, a Hamász által fogva tartott izraeli katonáért cserébe. 2021 júniusától a gázai de facto miniszterelnök Issam al-Da'alis.

Forrás: Council on Foreign Relations

Marwan Issa és Mohammed Deif a Hamász katonai szárnyát, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádokat irányítja. Az izraeli erők egy 2002-es légicsapás során meggyilkolták a milícia alapítóját, Szalah Shehadehet. A támadásban tizenöt civil vesztette életét, ami az ilyen taktikák izraeli és nemzetközi vizsgálatának középpontjába állította. Az izraeli erők 2004-ben megölték Jaszint, a Hamász alapítóját.

Saleh al-Arouri állítólag a Hamász libanoni ágát vezeti.

Saleh Al-Arouri Kairóban - 2017. október 12. Forrás: Anadolu Agency via AFP/Ahmed Gamil

Ő vette át a csoport ciszjordániai vezetését is a 2021-ben lezárult belső választásokat követően, míg Meshaalt a diaszpóra irodájának vezetésére, Salameh Katawit pedig a bebörtönzött Hamász-tagok ügyeinek intézésére választották.

Hogyan finanszírozzák a Hamászt?

Mivel a Hamász terrorista szervezetnek minősül, nem kaphat olyan hivatalos támogatást, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) nyújt a ciszjordániai PFSZ-nek.

Történelmileg a mozgalom finanszírozásának nagy részét a Perzsa-öbölben élő palesztin emigránsok és magánadományozók biztosították. Emellett egyes nyugati iszlám jótékonysági szervezetek pénzt juttattak a Hamász által támogatott szociális szolgáltató csoportoknak, ami miatt az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma befagyasztotta a vagyonukat.

Gáza gazdasági helyzete szörnyű. Egyiptom és Izrael 2006-2007-ben nagyrészt lezárta határait, korlátozva az áruk és emberek be- és kijutását a területre. A két ország blokádot tart fenn, elzárva a területet a világ nagy részétől, és arra kényszerítve a több mint egymillió gázai palesztint, hogy nemzetközi segélyekre szoruljon. Izrael lehetővé teszi Katar számára, hogy a Hamászon keresztül több százmillió dollárnyi segítséget nyújtson. Más külföldi segélyek általában a Palesztin Hatóságon és az ENSZ-ügynökségeken keresztül jutnak el Gázába.

A blokád kezdete után a Hamász éveken át a Gázába vezető egyiptomi átkelőt megkerülő kifinomult alagúthálózaton keresztül szállított áruk megadóztatásával szedte a bevételeket; ez alapvető élelmiszereket, gyógyszereket és az áramtermeléshez szükséges olcsó gázt, valamint építőanyagokat, készpénzt és fegyvereket hozott a területre.

A Hamász terroristái Forrás: AFP/Mohammed Abed

Miután Abdel Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnök 2013-ban átvette a hatalmat, Kairó ellenségessé vált a Hamásszal szemben, amelyet legfőbb belföldi riválisa, a Muzulmán Testvériség meghosszabbításának tekintett.

Az egyiptomi hadsereg lezárta a területét áttörő alagutak nagy részét, miközben terrorellenes kampányt folytatott az önjelölt Iszlám Állam egyik ága ellen a határ saját oldalán, a Sínai-félszigeten. Egyiptom 2018-ban kezdte el engedélyezni, hogy bizonyos kereskedelmi árucikkek a Szalah al-Din határátkelőn keresztül bejussanak a Gázai övezetbe. A beszámolók szerint

2021-től a Hamász havonta több mint 12 millió dollárt szedett be a Gázába importált egyiptomi árukra kivetett adókból.

Irán rengeteg támogatást ad

Irán ma a Hamász egyik legnagyobb jótevője; pénzzel, fegyverekkel és kiképzéssel járul hozzá annak támogatásához.

Bár Irán és a Hamász rövid időre összevesztek, miután a szíriai polgárháborúban ellentétes oldalakat támogattak, Irán jelenleg évente mintegy 100 millió dollárt biztosít a Hamásznak, a PIJ-nek és más, az Egyesült Államok által terrorista szervezetként nyilvántartott palesztin csoportoknak.

A Hamász katonái Forrás: EPA-EFE/MOHAMMED SABRE

Az iráni atomalkuból való 2018-as washingtoni kilépés után bevezetett amerikai szankciók azonban korlátozták Teherán lehetőségeit külföldi partnereinek finanszírozására.

Recep Tayyip Erdogan elnök 2002-es hatalomra jutását követően Törökország szintén a Hamász elkötelezett támogatója - és Izrael kritikusa - volt. Bár Ankara ragaszkodik ahhoz, hogy csak politikailag támogatja a Hamászt, azzal vádolják, hogy finanszírozza a Hamász terrorizmusát, többek között a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségtől átirányított segélyek révén - írja a már említett portál az elemzésében.

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! LAPOZZON A FOLYTATÁSÉRT!