Mi az a Hezbollah, a keresztényeket és zsidókat lemészárló muszlim terrorszervezet?

izrael, palesztin, palesztina, konfliktus, háború, 2023.10.18.
RAFAH, GAZA - OCTOBER 17: Smoke rises after an Israeli airstrikes in Rafah, Gaza on October 17, 2023. Abed Rahim Khatib / Anadolu (Photo by Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb annak az esélye, hogy a Hezbollah nevű, legfőképpen Libanonban tevékenykedő muszlim terrorszervezet is belép az izraeli háborúba. A Hezbollah rendkívüli veszélyt jelent, hiszen körülbelül 60 ezer harcedzett, radikális katonával rendelkezik, valamint 150 ezer rakétával, ezzel elképzelhetetlen pusztítást szabadíthatnak a zsidó államra. A terrorszervezet rengeteg szimpatizánssal rendelkezik a migránsok körében is, céljuk pedig a keresztény és a zsidó civilizáció eltörlése. Bemutatjuk a Hezbollah-ot.    
Vágólapra másolva!

Napról napra egyre nő a veszélye annak, hogy az izraeli–palesztin konfliktus földrajzilag kiszélesedik, több szereplő is beszáll a harcokba. Az erre leginkább esélyesnek tartott aktor a libanoni Hezbollah párt, paramilitáris szervezet – melyet 26 ország, köztük az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is terrorszervezetként tart nyilván –, amely szerdán meg is hirdette a „példátlan harag napját" Izrael ellen, valamint harcosai október 7-e óta több esetben támadták az izraeli–libanoni határt.

Allah pártja

De mi is az a Hezbollah? A szervezet az 1980-as években, a libanoni polgárháború idején alakult, nevük pedig arabul azt jelenti: Allah Pártja. Az Irán által támogatott – túlnyomó részben az iráni Forradalmi Gárda Libanonban állomásozó harcosai alapították – síita paramilitáris szervezet már 1982-ben és 2006-ban is vívott háborút Izrael ellen, ezeken felül pedig rendszeresek az összecsapások az izraeli erők és a Hezbollah harcosai között.

Jelenleg a közel-keleti ország többségében síiták által lakott részeit ellenőrzés alatt tartja, egységei Libanon déli területein összpontosulnak, az izraeli határ közelében.

A Hezbollah politikai frakciójának tagjait először 1992-ben választották be a libanoni parlamentbe, hosszú éveken keresztül a kormányban is helyük volt, a legutolsó, 2022-es választásokon 13 mandátumot szereztek, azonban szövetségeseikkel együtt elvesztették többségüket. Ennek ellenére továbbra is domináns párt a síita lakosság körében. A Hezbollahhal kapcsolatban gyakran emlegetik az állam az államban kifejezést, mivel a felekezeti alapon megosztott Libanonban széleskörű politikai és katonai hálózatot hozott létre.

A világ legjobban felfegyverzett nem állami szereplője

Fennállása óta a Hezbollahot több Izraelen kívüli zsidókat ért terrortámadásért is felelőssé tették, bizonyítékok vannak arra, hogy Ázsiában, Amerikában és Afrikában is tevékenységet folytatnak. A szervezet többek közt a szíriai polgárháborúban is részt vett Basszár el-Aszad támogatójaként. Egyes beszámolók szerint a Hezbollah harcosai Szíriában különösen kegyetlenek voltak a civilekkel, s főként a nőkkel szemben, rengeteg esetben követhettek el nemi erőszakot.

Az egyik leghíresebb terrortámadás, mellyel a Hezbollahot vádolták, az 1994-ben elkövetett Buenos Aires-i robbantás, melyben nyolcvanöten vesztették életüket, valamint háromszáznál is többen sérültek meg – túlnyomó részben a zsidó közösség tagjai.

Napjainkig ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadás Argentínában.

A Council of Foreign Relations New York-i agytröszt elemzése szerint a Hezbollah a világ legjobban felfegyverzett nem-állami militáns csoportja.

2021-ben a szervezet vezetője, Haszán Naszrallah szerint mintegy százezer harcosa volt. A washingtoni International Institute for Strategic Studies 2020-as becslése szerint azonban körülbelül húszezer aktív, valamint ugyanennyi tartalékos katonája lehet. Az agytröszt szerint emellett a milícia nagyobb tüzérségi arzenállal rendelkezik, mint a világ legtöbb hadserege.

Egyes információk szerint 2006 óta 150 ezernél is több, leginkább rövid hatótávolságú rakétát sikerült beszerezniük, ezenfelül drónjaik, korlátozott számban légvédelmi rendszereik, valamint több ezer páncéltörő rakétájuk volt.

Miért jelent fenyegetést?

A Hezbollah már több háborúban is harcolt Izrael ellen, legutóbb 2006-ban, melynek során több mint 1100 libanoni és 165 izraeli vesztette életét. Amennyiben a szervezet úgy dönt, hogy most is nagyobb erőkkel száll be a konfliktusba, az könnyen további eszkalációhoz, valamint a háború földrajzi kiszélesedéséhez vezethet.

Az esély ugyanakkor meg van, hiszen a Hamász és a Hezbollah nem különbözik sokban, mindkettejük célja Izrael elpusztítása – akárcsak az őket szponzoráló Iránnak.

A konfliktus kiszélesedése Európára is negatív hatással lenne: emberek milliói menekülnének el a térségből növelve ezzel a migrációs nyomást és az elmúlt napokban amúgy is nagyon magas szintre emelkedő terrorfenyegetettséget - írja a Magyar Nemzet.