Madárinfluenza-járvány pusztít Amerikában, hatalmas a kár

Vágólapra másolva!
Két iowai pulykafarmot is érintett az új, magas halálozási arányú madárinfluenza, ami miatt mintegy 100 ezer pulykát kellett leölni, hogy megakadályozzák a betegség terjedését.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza tavaly az USA 47 államban közel 59 millió szárnyast követelt az amerikai baromfitermelőktől, és az USDA adatai szerint ez volt az ország eddigi legpusztítóbb járványa.

A járvány a tojás és a szárnyas-hús áremelkedését okozta, és több mint 660 millió dollárjába került a kormánynak.

Tavaly Iowa volt a legsúlyosabban érintett állam, ahol közel 16 millió szárnyas veszett oda, de március óta nem jelentettek új esetet.

Az iowai minisztérium pénteken bejelentette, hogy Buena Vista megyében egy körülbelül 50 ezer szárnyast tartó pulykatelep és egy másik, körülbelül 47 500 pulykát tartó létesítményt a szomszédos Pocahontas megyében érintett a madárinfluenza legújabb hullámában.

Bár a vadon élő madarak gyakran nem mutatják a madárinfluenza tüneteit, a vonuláskor átterjeszthetik a betegséget a háztáji állományokra.

Madárinfluenza-fertőzés ritkán fordulnak elő embereknél, de a tudósok attól tartanak, hogy a vírus átterjedhet az emberekre is, mivel egyre gyakrabban mutatják ki a fertőzést emlős állítokban

- írta a CBS.