Megkezdődött: elindult az izraeli válaszcsapás

Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. A palesztin terület egészségügyi minisztériuma kétszáz paleszin haláláról és 160 sebesültről tájékozatott. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Vadászgépekkel támadja Izrael a gázai övezetet, több házat, ahol terroristák rakétaindító állásokat helyeztek el, leromboltak. Lekapcsolták a gázai övezetet az izraeli elektromos hálózatról, és azt jelentette be az izraeli hadsereg, hogy több száz terroristát megöltek. Este a Hamász újra lőni kezdte rakétákkal Tel-Avivot. Az izraeli halálos áldozatok száma legkevesebb 300 ember, a sérültek száma pedig több ezer. Egész Izrael területén rendkívüli állapot van, Netanjahu miniszterelnök felkérte a két ellenzéki vezetőt, Lapidot és Gantzot, hogy alakítsanak szükségkormányt.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több száz palesztin fegyveres terroristát ölt meg a gázai határ menti déli közösségekben.

Izrael energiaügyi és infrastrukturális minisztere, Israel Katz közölte, hogy Izrael leállítja a Gázai övezet áramellátását.


– mondta Katz.

A gázai energiaügyi hatóság szerint a gázai áramellátás 80%-át leállították Izrael bejelentését követően.

Az övezet energiájának nagy részét Izraelből szerzi, ezenkívül van egy kis erőművük, valamint Gáza és nagyon kicsi egyiptomi import.

– mondta Benjamin Netanjahu az izraeli médiának, majd hozzátette: nehéz napok jönnek.

Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az összecsapások, rakétatámadások az éjszaka is folytatódtak, több épület is megsemmisült, köztük egy 14 emeletes ház is. Az izraeli erők közvetlenül a támadás előtte riasztást adott ki, ezért az épületet elhagyták. A fegyveresek túszokat ejtettek, az elhurcoltak között vannak gyerekek, nők, idősek és fogyatékkal élők. Egyesek életben vannak, néhányuk pedig halottnak tekinthető – mondta Jonathan Conricus alezredes, a katonai szóvivő.

Elfoglaltak egy rendőrőrsöt is Sderotban, amit vasárnap reggelre sikerült visszafoglalniuk az izraeli hadseregnek.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy vasárnap reggelre a legtöbb harci pont felett visszaszerezte az irányítást, és az éjszaka folyamán több mint 400 Hamász-célpontot csapott le Gázában.