Megvan a megegyezés: Fico lesz a szlovák miniszterelnök, Pellegrini a házelnök

Horizontal POLITICAL LEADER PERSON-POLITICS BUST HEADSHOT
Robert Fico, Slovakia's former Prime Minister and leader of the populist-left Smer-Social Democracy (Smer-SD) party attends a press conference after the general elections in Bratislava, Slovakia on March 1, 2020. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Aláírta Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezést szerdán Pozsonyban. A dokumentum – amely - a leendő koalíciós szerződés alapját is képezi – kimondja, hogy a Smer jelöli a kormányfőt, a Hlas pedig a parlament elnökét, vagyis előreláthatóan Robert Fico lesz a miniszterelnök, Peter Pellegrini pedig a házelnök - írta az ma7.sk alapján a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Hozzátették, a három pártelnök abban is megegyezett, hogy a Smer a kormányfői poszt mellett 6 minisztérium vezetését kapja meg.

Míg Peter Pellegrini pártja 7 minisztérium élére jelölhet majd tárcavezetőt, illetve ők kapják a parlament elnökének posztját is. A kormánykoalíció harmadik pártja az SNS 3 minisztert jelölhet majd – sorolta a lap.

Robert Fico lesz szlovákia miniszterelnöke Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A hónap vége előtt már ülésezhet az új kormány

Robert Fico – aki az aláírás után köszönetet mondott leendő koalíciós partnereinek – az új kabinet első ülését a hónap vége előtti időpontra ígérte. Hangsúlyozta:

rengeteg tennivalójuk lesz, tekintve, hogy Szlovákia jelenleg az EU-n belül a második legszegényebb országnak számít,

és a közéletben tapasztalható állapotok is sok kívánnivalót hagynak maguk mögött.

Mint ismert, a szeptember 30-án megtartott, előrehozott parlamenti választásokon Robert Ficóék 42 parlamenti mandátumot szereztek, a Hlas 27 mandátummal rendelkezik majd, az SNS-nek pedig 10 képviselői helye lesz, így összesen 79 képviselőt jelent a 150 fős parlamentben.