Észak-koreai menekülteket fogtak el Dél-Koreában

Jangjang, 2023. október 24. A dél-koreai haditengerészet egyik hajója vontatja egy fából készült hajót Jangjang kikötőjébe 2023. október 24-én. A hajót, amelyen négy észak-koreai menekült próbált átkelni Dél-Koreába, a hatóságok közlése szerint az ország keleti részén fekvő Szokcsó városánál állították meg, amikor észlelték az északi határvonalon, a két ország közötti tengeri határ közelében. MTI/EPA/YNA
Vágólapra másolva!
A dél-koreai hatóságok kedden elfogtak egy észak-koreai csónakot, amelyben az első értesülések szerint disszidálni próbáló észak-koreai menekültek voltak.
Vágólapra másolva!

A kisméretű facsónakot kedden Dél-Korea keleti részén, Szokcsó városában észlelték, az északi határvonalnál, vagyis a két Koreát elválasztó tengeri határnál.

Miután szokatlan mozgásokat észleltek - radarral és hőmérsékleten alapuló figyelőeszközök segítségével követték nyomon a csónakot.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a csónakban négy észak-koreai utazott, akik jelezték, hogy külföldre kívánnak távozni hazájukból, de a hadsereg ezt egyelőre nem erősítette meg.

A hírszerző hatóságok és a hadsereg nyomozást indítottak, hogy kiderítsék, pontosan milyen szándékkal akartak a csónak utasai bejutni az országba.

A dél-koreai haditengerészet egyik hajója vontatja egy fából készült hajót Jangjang kikötőjébe 2023. október 24-én Forrás: MTI/EPA/YNA/-

Legutóbb májusban volt hasonló eset a félszigeten, akkor kilenc észak-koreai kelt át a nyugati tengeri határon egy halászhajóval.

A disszidálók gyakrabban inkább Kína felé menekülnek Észak-Koreából, mint hogy a katonaság által erősen védett észak-déli határon keresztül próbáljanak átkelni.

Október elején Dél-Korea több száz észak-koreai menekült visszatoloncolásával vádolta meg Kínát, ugyanakkor a kínai külügyi szóvivő állítása szerint az országban ekkor nem voltak "úgynevezett észak-koreai disszidensek".