Újabb erős földrengés rázta meg Afganisztánt

Herát, 2023. október 11. Tálib rendfenntartók Herát nagyvárosban, miután újabb nagy erejű földrengés rázta meg Herát nyugati tartományt 2023. október 11-én. A négy nappal korábbi, 6,3-as erősségű földmozgás 2500-nál több halálos áldozatot követelt, több ezren megsérültek. MTI/EPA/Szamiullah Popal
Vágólapra másolva!
Újabb erős földrengés rázta meg szerda reggel Nyugat-Afganisztán egy részét, miután egy korábbi rengés ezernél is több halálos áldozatot követelt és egész falvakat tett a földdel egyenlővé.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, 6,3-as erősségű földrengés az amerikai földtani intézet szerint mintegy 28 kilométerre Herát tartomány azonos nevű székhelyétől, és 10 kilométer mélyen volt.

A szombati rengés epicentruma a tartományi székhelytől mintegy 40 kilométerre északnyugatra volt, és azt követő több utórengés is erős volt, köztük egy újabb 6,3-as erősségű. Emberek ezrei aludtak négy napig a szabadban, miután otthonaik elpusztultak.

Tálib tisztviselők azt mondták, hogy a rengéseknek több ezer halálos áldozata és sebesültje volt, de az áldozatok számát nem pontosították.

Az afgán hatóságok szerint az eddig ismert 2400 halálos áldozatnál jóval kevesebb, de több mint ezer ember halt meg az ország nyugati részét a múlt hét végén sújtó földrengésben.

- jelentette ki szerdán az afgán egészségügyi miniszter, Kálandar Ebad a sajtónak.

Herát, 2023. október 11. Tálib rendfenntartók Herát nagyvárosban, miután újabb nagy erejű földrengés rázta meg Herát nyugati tartományt 2023. október 11-én Forrás: MTI/EPA/Szamiullah Popal

A halálos áldozatok számában mutatkozó zűrzavar okát a legsúlyosabban érintett területek elszigeteltségének és a segélyezésben részt vevő különböző hivatalok kettős számolásának tulajdonította.

A nap folyamán egy másik, ismét 6,3-as erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a régiót, ahol
A hatóságok szerint szerdán egy ember meghalt és 130 megsérült.

A legutóbbi rengés áldozatairól és kárairól a hatóságok nem tudtak azonnal tájékoztatást adni. Kevés ép épület maradt Náib Rafi településen, amelynek korábban mintegy 2500 lakosa volt. Az emberek azt mondták, hogy szinte senki sem maradt életben azokon a férfiakon kívül, akik a rengés idején kint dolgoztak.

A tálibok közlése szerint 20 faluban mintegy kétezer ház semmisült meg. A rengések által sújtott területen mindössze egyetlen, kormány által működtetett kórház van.