Embercsempész bűnbandát fogott el a rendőrség Peruban

Vágólapra másolva!
Több tucat malajziai személyt mentettek meg Peruban a hatóságok, miután emberkereskedelem áldozatai lettek.
Vágólapra másolva!

A malajziai külügyminisztérium közlése szerint az ország 43 állampolgárát szabadították ki Limában, akiket az embercsempészek arra kényszerítettek, hogy részt vegyenek egy úgynevezett „makaói átverésben".

Az átverés során

malajziai és tajvani cégektől kellett pénz kicsalniuk, miközben bankoknak, rendőrségi- vagy igazságügyi tisztviselőknek adták ki magukat.

A perui hatóságok október 7-én egy rajtaütés során Limában találták meg a 43 malajziai fogvatartottat. A malajziai nagykövetség munkatársai meglátogatták őket, a külképviselet közleménye szerint mindannyian jól vannak - írja a The Guardian.

Az akció során hat tajvani és két perui állampolgárt tartóztattak le.

A nyomozók több mint 10 000 dollárt (több mint 3,5 millió forintot), több tucat mobiltelefont és bankkártyát foglaltak le abban a házban, ahol a külföldieket tartották.

Kaszinókban ígértek munkát a embercsempészek

Az embereket közösségi oldalakon keresztül, munkalehetőség ígéretével csalogatták Peru fővárosába, elsősorban kaszinókban ígértek munkát nekik.

Az áldozatok azt mondták a nyomozóknak, hogy először Amszterdamba, majd Peruba vitték őket.

A rendőrség szerint a Red Dragon néven ismert tajvani bűnözői csoport tagjai

elvették az útleveleiket és arra kényszerítették őket, hogy megszakítsák a kommunikációt rokonaikkal.

Aktivisták és kormányzati tisztviselők szerint malajziaiak százait csábítják jövedelmező állásajánlatokkal a délkelet-ázsiai országokba, köztük Mianmarba, Thaiföldre, Kambodzsába és Laoszba.