Tehetetlenek a franciák a drogbandák utcai leszámolásaival szemben

Franciaország, zavargások, rendőrség, lövöldözés, bűncselekmény, zavargás, 2022. 12. 23., Párizs, 3 ember meghalt, letartóztatták a gyilkost, 60 év körüli
Protestors clashes with French riot police officers following a statement by French Interior Minister Gerald Darmanin (unseen) at the site where several shots were fired along rue d'Enghien in the 10th arrondissement, in Paris on December 23, 2022. - Three people were killed and three injured in a shooting in central Paris on December 23, 2022, police and prosecutors said, adding that the shooter, in his 60s, had been arrested. The motives of the gunman remain unclear, with two of the four injured left in a serious condition, the French officials said. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Holtan találták az egyik marseille-i lövöldözés gyanúsítottját, aki vélhetően benne volt abban az összecsapásban, amiben egy tízéves kisfiú az életét vesztette - írja a Magyar Nemzet. A férfit azzal gyanúsították, hogy az egyik résztvevője volt az augusztus 21-ről 22-re virradó lövöldözésnek, amiben egy fiatal fiú meghalt. Az feltételezett elkövető részese volt egy szeptember végén történt közúti balesetnek, amit gyorshajtás idézett elő. Ketten veszítették életüket, de csak a DNS elemzése után tudták megállapítani, hogy ki az áldozat, és így találtak egyezést a korábbi lövöldözés helyszínén talált DNS-sel is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet megírta, hogy mindennaposak a drogbandák közötti villongások. Sokszor a nyílt utcán, akár fényes nappal nyitnak tüzet, nem érdekli őket, hogy esetleg civilek is megsérülhetnek-e.

Volt olyan eset is, amikor egy fegyveres egy fekete autóból kiugorva két embert megölt, egyet pedig megsebesített Marseille utcáin. Pár héttel korábban pedig egy csuklyás férfi kalasnyikovval szinte kivégzett egy férfit fényes nappal egy mecset mellett.

Augusztus végéig már 34 lövöldözés történt Marseille-ben, csak augusztusban hét gyilkosság volt. A rendőrség nyomoz a leszámolásokkal kapcsolatban, ám egyelőre szélmalomharcnak tűnik, amit csinálnak.

A portál szerint a helyzet annyira rossz, hogy nemrég az Aix-Marseille Egyetem is úgy döntött, hogy az egyik telephelyét biztonsági okokból inkább bezárja, mivel nem tudták már biztosítani a hallgatók biztonságát. Az elmúlt években romlott le ennyire a közbiztonság.

Forrás: AFP/Thomas Samson

Emmanuel Macron francia elnök 2021-ben ígéretet tett, hogy felveszik a harcot az akkor még csak belendülni látszó drogkartellekkel szemben, mint jól látható a mostani esetekből, ezekből az ígéretekből vajmi kevés valósult meg.

Hiába vannak börtönben sokan már a bandákból, egyszerűen nem lett kevesebb lövöldözés. Ahogy egy helyi rendőr elmondta, nyáron sem esett vissza a klánok küzdelme, nincs évszakja és úgy tűnik, hogy az emberi erőforrásaik egyszerűen végtelenek.