Így pénzeli Brüsszel a Hamász terroristáit

Hán-Júnisz, 2021. május 28. A Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kaszam brigádnak a tagjai felvonulással emlékeznek meg az izraeli-palesztin konfliktus során elesett társaikról a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2021. május 27-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, amelynek során eddig 232 palesztin vesztette életét, köztük több mint 65 gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg. Izrael és a Hamász 2021. május 21-én megállapodott a tűzszünetről. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Brüsszel bőkezűen támogatja azt a gázai intézményt, ahol a palesztin terroristákat képzik. Mindezt részben abból az Erasmus programból, amelyből a magyar diákokat kizárták. Az EU pénzügyi átláthatósági rendszere szerint 2014 és 2021 között az EU 1 756 003 eurót fizetett a gázai Iszlám Egyetemnek. A 2021-ben felsorolt utolsó projekt ráadásul még folyamatban van, és 2025. december 31-én ér véget - írta a bennfentes.net.
Vágólapra másolva!

Charlie Weimers európai parlamenti képviselő (ECR) korábban kérdezte a bizottságot erről a finanszírozásról. A 2023-as év elején azt válaszolták, hogy 2020 után nem írtak alá több szerződést. De ez valószínűleg nem így van, mivel a Gázai Iszlám Egyetem 2022-ben, 2023-ban és néhány nappal ezelőtt is új Erasmus-projekteket jelentett be.

Valójában számos Erasmus+ projekt, amelyben ez az egyetem érintett, még nem szerepel a bizottság adatbázisaiban. Ezeket 2022-ben és 2023-ban érvényesítették, és még mindig folyamatban vannak. Több ilyen projekt Törökországgal, de európai egyetemekkel folytatott egyetemi csereprogramokat is érint, úgy is, mint:

  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a németországi Saar-vidéki Egyetemmel (2023) / Islamic University of Gaza (bejelentés: 2/10/23)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a törökországi Aksaray Egyetemmel (2023) / Iszlám Gázai Egyetem
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a törökországi Kutahya Dumlupinar Egyetemmel (2023)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a törökországi Altinbas Egyetemmel (2023)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a görögországi Görög Nemzetközi Egyetemmel (2022)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt 5 portugál egyetemmel (2022)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt az Isztambuli Műszaki Egyetemmel (2022)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a Granadai Egyetemmel (Spanyolország)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt három török egyetemmel (2022)
  • Erasmus+ nemzetközi csereprojekt a Sienai Egyetemmel (Olaszország) (2022)
  • Islamic University of Gaza - Nemzetközi kapcsolatok (nincs több projekt - az egyetem honlapjának feltörését követően az oldal ideiglenesen elérhetetlen)
A közelmúltban az Izrael ellen elkövetett támadások kitervelőit ezen az egyetemen képezték ki Forrás: Origo

A Gázai Iszlám Egyetemet a Hamász megteremtője alapította:

- írta korábbi cikkében a francia Le Figaro.

De abban különbözik egy egyszerű egyetemtől, hogy a gázai fiatalok radikális nevelésének kiegészítésére is kínál valamit: az Izrael-ellenes műveletekben elesett Hamász-"mártíroknak" vagy a mozgalom fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak szentelt DVD-ket, iszlamista vezetők tüzes beszédeit, vagy szellemi vezetőjük, Ahmed Jaszin sejk pályafutását bemutató könyveket is. (...) A politikának és a vallásnak ez a keveredése tette az egyetemet a Hamász táptalajává. Ismail Haniyeh, a leendő Hamász-kormány miniszterelnök-jelöltje is ott tanult, akárcsak Mohammed Deif, az Ezzedin al-Kasszam Brigádok vezetője - tette hozzá a lap.

Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az Iszlám Egyetemet, amely a Fatahhal való szakítás után a Hamász fellegvárává vált, a Muzulmán Testvériség alapította.

Keményen felszólalt Izrael

2012-ben Izrael egyértelműen elítélte az UNESCO döntését, hogy tanszéket hoz létre a Gázai Iszlám Egyetemen:

Az UNESCO mottója szerint "a béke védelmét az emberek elméjében kell felépíteni", a Gázai Iszlám Egyetem azonban a terror érdekében mérgezi az emberek elméjét - fogalmazott az akkori izraeli közlemény.

Az egyetem tudósai és akadémikusai a Hamasz technokratáiként is szolgálnak. Az Iszlám Egyetem a Hamász vezetőinek foglalkoztatási és szellemi nyugdíjazási programjaként szolgál. Az egyetem a Hamász radikális ideológiáját tanítja, és az Izraellel szembeni ellenségeskedésre összpontosít; a Hamász a Gázai Egyetem laboratóriumait robbanóanyagok és rakéták kifejlesztésére és gyártására használja, sőt, még robbanóanyag-készítő tanfolyamot is tartott. Az egyetem fegyverraktár és a katonai vezetők titkos találkozóhelye.

Az a tény, hogy az UNESCO egy ilyen egyetemen hoz létre tanszéket, tovább rontja az UNESCO hírnevét" - zárul a korábbi közlemény.