Betiltják az Egyesült Királyságban a nevetőgáz használatát

Vágólapra másolva!
Betiltják a nevetőgázt (dinitrogén-oxid) az Egyesült Királyságban, és aki visszaél a kábítószerrel, akár börtönbüntetést is kaphat.
Vágólapra másolva!

A dinitrogén-oxid kereskedők pedig akár 14 évre is börtönbe kerülhetnek - közölte a belügyminisztérium. A tilalom november 8-án lép hatályba.

Ez az egyik leggyakrabban használt könnyű drog a fiatalok körében.

Az intézkedéseket ellenzők korábban figyelmeztettek, hogy a tiltás miatt ugyan a fogyasztók nem fognak orvosi segítséget kérni az elvonási tünetek miatt, a kormány szerint azonban a nyilvános drogfogyasztás ellen fel kell lépni.

A kis fémdobozokban kapható dinitrogén-oxid egy színtelen gáz, amelyet általában fájdalomcsillapítóként használnak a gyógyászatban és a fogászatban, de szifonban is kapható.

Amikor ezt a gázt szabadidős drogként használják, akkor belélegezik, az emberek ellazulttá válnak, sokat nevetnek és akár szédülhetnek is.

A nevető gáz fejfájást okozhat, és használói hosszabb távon szorongóvá vagy paranoiássá válhatnak, a túlzott használat pedig ájuláshoz vagy eszméletvesztéshez vezethet.

Az intenzív, gyakori használat B12-vitamin-hiányhoz is vezethet, ami neurológiai károsodást okozhat - állítja egy kormányzati jelentés.

Az anyag birtoklásáért kiszabható büntetés a figyelmeztetéstől a pénzbírságig terjedhet, de akár közmunka is lehet.,

súlyos visszaesők esetében pedig akár két évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak

- közölte a belügyminisztérium.

A kábítószer illegális célú előállításáért vagy szállításáért kiszabható maximális büntetés pedig 14 év lesz.

A dinitrogén-oxid jogszerű használata, például a fájdalomcsillapítás vagy a vendéglátásban történő felhasználás, természetesen nem büntetendő a jövőben sem.

Az embereknek azonban igazolniuk kell majd, hogy jogszerűen rendelkeznek az anyaggal - írja a BBC News.