Agyonlőtték Mexikóban a közismert civil önvédelmi csoport vezetőjét

Bruno Plácido
Vágólapra másolva!
A dél-mexikói Chilpancingóban kedden meggyilkolták egy úgynevezett önvédelmi csoport közismert vezetőjét - közölték a helyi hatóságok szerdán.
Vágólapra másolva!

Bruno Plácido volt az egyik utolsó igazi vezetője az egy évtizede létrejött fegyveres, civil önvédelmi mozgalmaknak

Plácidót a kábítószerkartellek területi harcának egyik központjában, Guerrero állam székhelyén lőtték agyon egyelőre ismeretlen fegyveresek. Az önvédelmi csoportok - egyfajta polgárőrségek - gyakoriak Mexikó azon részeiben, ahol a hatóságok nem tudják fenntartani a rendet a bűnszervezetek miatt.

Ezek az önbíráskodó szervezetek helyenként segítettek visszaszorítani az erőszakot és megvédeni a lakosságot, azonban többségük bűnbandákkal állt össze fegyverekért, illetve védelemért cserébe.

Plácido és önvédelmi mozgalma 2013-ban vált ismertté az erőszak sújtotta Guerreróban, amikor földművesekből szervezett fegyveres csoportot drogbandák tagjainak elfogására.

Csoportja hetekig tartott fogva mintegy 50 gyanúsítottat rögtönzött börtönökben, mielőtt átadták őket a hatóságoknak.

Mozgalmához több száz ember csatlakozott, akik régi vadászpuskákkal és ódon pisztolyokkal szerveztek fegyveres őrséget és szálltak szembe a bűnözőkkel.

Véleményük szerint a hatóságok képtelenek voltak megvédeni a lakosságot. Plácido később kiterjesztette csoportja hatáskörét a tengerparttól beljebb fekvő hegyvidékre is, amelyet több ismert drogkartell területi harcai tartottak rettegésben.

- mondta Plácido az AP hírügynökségnek egy 2013-ban interjúban a drogkartellek által a környék lakossága ellen elkövetett gyilkosságok és emberrablások kapcsán.

Egy másik közismert önvédelmi csoport vezetőjét, Hipolito Morát júniusban gyilkolták meg brutálisan a nyugat-mexikói Michoacán államban

Morát és négy testőrét nappal támadták meg Felipe Carrillo Puerto városában, és a merénylők mindegyikükkel végeztek, majd Mora holttestét felgyújtották.

A mexikói szövetségi kormány és az államok hatóságai 2014-ben megpróbálták integrálni a polgárőröket a biztonsági erők kötelékébe, illetve valamiféle jogszerű együttműködés kialakítására törekednek velük, de csak rövid ideig tartó szövetség jött létre.

Az ország hadserege már többször fellépett az önvédelmi csoportok ellen, amelyek tevékenységét emberi jogi csoportok is bírálják.

Utóbbiak szerint ezek az álarcos fegyveresek önbíráskodó akcióik közben sokszor maguk is bűncselekményeket követnek el, hatósági személyeket ejtenek foglyul, törvénytelen ellenőrző pontokat állítanak fel, fegyvereket és rendőrautókat tulajdonítanak el.

Mexikó, ahol naponta átlagosan száz gyilkosságot követnek el, a világ egyik legveszélyesebb országának számít.