Az 1956-os forradalomról és a szovjet megszállásról beszélt Vlagyimir Putyin - videó

Putyin, oroszország, orosz, elnök, Vlagyimir Putyin
Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via a video link at the Kremlin in Moscow on May 15, 2023. (Photo by Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
A Valdaj Klub csütörtöki plenáris záróülésén Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kérdezett a Moszkvatér.com főszerkesztője. A kérdések között szerepelt az új orosz történelemtankönyvek 1956-ról szóló fejezete is, ami komoly vitát váltottak ki hazánkban. Putyin világossá tette: 1956 a magyarok forradalma volt, amelyet a kommunista vezetés tevékenysége váltott ki, a szovjet megszállás pedig hiba volt.
Vágólapra másolva!

Stier Gábor, a Moszkvatér.com szakportál főszerkesztője kérdezhetett az orosz elnöktől, így feltette kérdéseit az új orosz történelemtankönyvek 1956-ról szóló fejezetére vonatkozóan is.

1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, de egy orosz történelemtankönyv úgynevezett "színes forradalomként" írta le a történtelet, ami Oroszországban egyet jelent a külföldi beavatkozással. Vagyis a tankönyv szerint az amerikaiak szervezték és irányították a magyar forradalmat. Putyin azonban ezzel nem ért egyet.

– fogalmazott válaszában az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin. Forrás: AFP/Pavel Byrkin

Putyin hozzátette, a tankönyvnek ezen részét nem olvasta, ahogy a csapatkivonásról szólót sem, ám hangsúlyozta, történelmi tényekről van szó.

idézi a Magyar Nemzet.

– szögezte le.

Stier Gábor arról is kérdezte az orosz elnököt, mit jelent ma Európa Oroszország számára? Putyin rámutatott, Oroszország és Európa civilizációjának is a kereszténység az alapja.

Majd kiemelte, nem Oroszország volt az, aki becsapta az ajtót a kölcsönös együttműködés előtt.

Az orosz elnök egyúttal Európa szuverenitásáról is szót ejtett. Európai vezetők neveinek említése nélkül elmondta, többen beszélik egymás közt, hogy Európa elvesztette szuverenitását. Példaként Németországot, mint „Európa gazdasági motorját hozta fel", amelynek vezető politikusai számos alkalommal hangsúlyozták, hogy az 1945 utáni Németország soha nem volt szuverén állam a szó szoros értelmében - írta a Magyar Nemzet.

Hiszem és tudom, hogy az Egyesült Államok volt az, aki kirobbantotta az ukrajnai válságot, amikor 2014-ben támogatta az ukrán államcsínyt

– mondta Putyin.