Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt tart most a brüsszeli korrupciós botrány

ORIGINAL summit politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT SPEAKING
Ursula von der Leyen
Vágólapra másolva!
Egyre egyértelműbb, hogy a december elején kirobbant brüsszeli korrupciós botrány az EU elmúlt 70 évének legsúlyosabb válságát okozza. Szinte napról napra emelkedik az ügyben érintett EP-képviselők és NGO-vezetők száma, újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő ellenük.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén robbant a hír, hogy egy korrupciós ügyben zajló nyomozás során a belga hatóság letartóztatta a görög szociáldemokrata EP-alelnököt, Eva Kailit és több társát.

Kailit – aki több esetben is nyilatkozatban ítélte el hazánkat – felmentették alelnöki tisztsége alól, miután 1,5 millió eurónyi készpénzt foglaltak le az ügyben zajló házkutatásokban.

Az exalelnök élettársa, Francesco Giorgi vallomásának „köszönhetően" csakhamar kiderült, hogy az EP-s vádlottak pénzt fogadtak el lobbitevékenységért cserébe Katartól és Marokkótól is. A kenőpénz tisztára mosásához NGO-kat is felhasználhattak.

Eva Kaili, a korrupciós botrányba belebukott EP-alelnök egy athéni rendezvényen Forrás: Nick Paleologos/SOOC/AFP via Getty Images

Amit látunk, csak a jéghegy csúcsa

Bármilyen felháborító korrupciós műveletekre derült azonban fény az elmúlt hetekben, kiderült, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, és jóval több baloldali és liberális EP-képviselő lehet érintett a bűnügyben.

Köreikből kerültek ki azok is, akik az elmúlt években hamis korrupciós vádakkal igyekeztek meghurcolni Magyarországot.

A baloldali európai tisztviselők sok millió eurós megvesztegetési botránya nemcsak tovább rombolja az eddig sem túl erős Brüsszel és EU iránti bizalmat, de

minden jel szerint maga alá temetheti a jelenleg fennálló rendszert is.

A korrupciós ügyre Rober Golob szlovén miniszterelnök azzal reagált egy friss Politico-podcastban: „Gyakorlatilag semmilyen ellenőrzés nem történt a parlamentben, ez számomra tényleg elképesztő". Ő is megerősítette a széles körben terjedő nézetet, hogy

a botrány az egész EU hitelességét fenyegeti, aminek különös jelentősége van a jövő évi európai parlamenti választások előtt.

Eva Kaili jelenleg a brüsszeli Haren börtönben ül, még nem tett vallomást.

Soros György emberei is gyanúba keveredtek

Ahogy arról az Origo beszámolt: a korrupciós érintettség gyanúja miatt nemrégiben kezdeményezték az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella képviselők mentelmi jogának felfüggesztését – akik Soros György brüsszeli emberei. Mindketten annak a baloldali frakciónak, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a tagjai, amelyben Gyurcsányné és a DK politikusai is helyet foglalnak.

A súlyos korrupciós vádakkal illetett két képviselő szerepel Soros legszorosabb szövetségeseinek listáján, nyilvánvaló tehát, hogy az üzletember-spekuláns érdekeit képviselték az uniós döntéshozatalban.

Sorra buknak le Magyarország „vádlói”

Mint azt az Origo ugyancsak megírta: korrupciógyanús ügyek derültek ki Ursula von der Leyen EB-elnök körül is, miután nem sikerült tisztáznia a koronavírus elleni vakcinák beszerzésének körülményeit. Von der Leyen ugyanis (azóta rejtélyes módon „eltűnt") sms-ekben „tárgyalt" egy 35 milliárd eurós EU-s oltóanyagügyletről a Pfizer főnökével, Albert Bourlával.

Ursula von der Leyen Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaaert

A fentiek nyomán úgy tűnik, hogy

az elmúlt hónapokban mindennapossá vált Magyarország elleni EU-s támadások és vádaskodások csak azt a célt szolgálták, hogy eltereljék a figyelmet a gyanús brüsszeli ügyletekről és az azokat működtető mechanizmusokról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről