Itt a háború eddigi legnagyobb fordulata!

Military mobility of the Ukrainian soldiers from 47th brigade in Ukraine 2023,army,Conflict,frontline,Leopard 2,news,photojournalism,repo Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
ZAPORIZHIA, UKRAINE - SEPTEMBER 16: Soldiers of the 47th Brigade, tank department, of the Ukrainian army are seen with the Leopard 2 at the Tokmak front as the Russia-Ukraine war continues, in Zaporizhia's Oblast, Ukraine on September 16, 2023. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tudjuk a végtelenségig ellátni Ukrajnát fegyverekkel a saját hadseregünk kárára – ismerte be a francia hadügyminiszter vasárnap. A franciák – más nyugati államokkal együtt – arra törekszenek, hogy magáncégek bevonásával és a helyi gyártás felpörgetésével oldják meg Ukrajna a fegyverkészleteinek feltöltését.
Vágólapra másolva!

Egymásnak adták a kilincset a védelmi cégek képviselői Kijevben a héten, részben a Defense Industries Forum névre keresztelt pénteki kiállítás miatt, részben a francia védelmi miniszter és a védelmi cégek képviselőiből álló delegációja révén – számol be a Magyar Nemzet a Politico alapján.

– mondta Sebastien Lecornu a francia televíziónak múlt vasárnap.

A franciák szeretnék az ukránoknak nyújtott támogatást a fegyveradományoktól a védelmi cégekkel kötött szerződések és a közös gyártás felé terelni, és ezzel nincsenek egyedül. A héten a német versenyhivatal jóváhagyta a Rheinmetall közös vállalkozását egy állami tulajdonú ukrán védelmi céggel.

Egy ukrán Leopard 2-es Tokmak térségében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Vincenzo Circosta

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója kifejezte azon szándékát, hogy a vállalat következő generációs Panther harckocsiját (évente akár négyszáz darabot) Ukrajnában gyártaná. Bár a Panther még csak prototípusként létezik, az új harckocsit a vállalat a Leopard 2 utódjának szánja.

A briteknél is hasonló törekvéseket láthatunk. Nemrég Európa legnagyobb védelmi cége, a brit székhelyű BAE Systems két megállapodást is aláírt az ukrán illetékesekkel.

„Az első megállapodás [...] megnyitja az utat a vállalatnak, hogy az ukrán fegyveres erőkkel (AFU) együttműködve megértse és támogassa a jövőbeli haderőstruktúrát és képességigényeket, valamint segítsen az ukrán ipari bázis újjáélesztésében. A második megállapodás erre a támogatásra épül, és keretet teremt a BAE Systemsnek, hogy közvetlenül Ukrajnával együttműködve feltárja a potenciális partnereket, és azt, hogy végül hogyan lehetne elősegíteni a 105 mm-es könnyű lövegek gyártását az országban. A BAE Systems létrehozott egy helyi egységet, amely készen áll az ilyen törekvések támogatására" − áll a cég közleményében.

Ezen a héten Kijevben a francia védelmi cégek tüzérségre, páncélozott járművekre, drónokra és aknamentesítésre vonatkozó szerződéseket kötöttek Ukrajnával − többek között a háború sújtotta országban való együttműködésről.

A francia Arquus cég csütörtökön szándéknyilatkozatot írt alá a páncélozott személyszállító járművek karbantartásának biztosítására a helyszínen, és a jövőre vonatkozóan egy gyártóüzem felállítása is szóba került − számolt be róla a Le Figaro francia napilap. A Caesar önjáró löveg gyártója, a Nexter vezérigazgatója, Nicolas Chamussy szintén a francia lapnak nyilatkozott arról, hogy helyi partnert keresnek a karbantartásra irányuló közös vállalkozás létrehozásához. A La Croix hírportál beszámolója szerint a Vistory nevű francia startup két 3D-nyomtató üzemet fog építeni a pótalkatrészek gyártására.

Úgy tűnik, az ilyen megállapodások az ukránoknak sincsenek ellenére. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején közösségi oldalán azt írta, a cél „a közös gyártás és az együttműködés fellendítése Ukrajna és partnereink megerősítése érdekében". Hasonlóan fogalmazott néhány héttel ezelőtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, amikor azt írta, „a saját fegyvergyártás fejlesztése prioritás".