Újabb helyen bukkantak fel az ukrajnai harctéren használatos fegyverek

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JUNE 21: Ukrainian soldiers from the 35th Brigade fire targets using 120 mm mortar near one of newly captured villages in Donetsk Oblast, Ukraine on June 21, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Ezúttal az Új Ír Köztársasági Hadsereg terrorszervezet juthatott orosz gránátokhoz.
Vágólapra másolva!

Orosz katonai gránátokat szerzett az Új Ír Köztársasági Hadsereg (NIRA, magyarul: Új IRA), amelyeket valószínűleg az ukrajnai frontvonalról loptak – nyilatkozták észak-írországi rendőrségi források a Belfast Telegraphnak. Az új IRA 2012 óta aktív, és terrorcselekményekkel hívja fel magára a figyelmet, a többi között megöltek egy újságírónőt, illetve több büntetés-végrehajtási tisztet és rendőröket is.

Az észak-írországi rendőrség terrorizmus elleni nyomozócsoportja Derry városában és Strabane városában razziákat tartott a feltételezett terroristák ellen, amelyek során két katonai kézigránátot, egy kézifegyvert, több mint 50 lőszert és egy kilogramm robbanóanyagot találtak. A házkutatásokat közrendbontások követték, összesen 16 rendőr szenvedett sérüléseket. Eddig három embert, két férfit és egy nőt tartóztattak le a terrorizmusról szóló törvény alapján, a nyomozás elsődleges iránya az Új IRA.

A Belfast Telegraphnak nyilatkozó rendőrségi források azt állították, hogy az akció során megtalált kézigránátok feltehetően az orosz hadsereg által használt legújabb típusok. A források szerint az ukrán háborúból származó fegyverek egyre gyakrabban jelennek meg az Észak-Írországban működő bűnbandák és félkatonai csoportok birtokában.

Úgy vélik, hogy a fegyvereket azután csempészhették be az országba, hogy azokat a háborús övezetbe tavaly beözönlő külföldi zsoldosok ellopták. A becslések szerint 20 000 külföldi harcos csatlakozott az ukrán hadsereghez a háború kezdetén, azonban ezek a személyek amellett, hogy más katonákhoz hasonlóan hozzáférnek bizonyos készletekhez, bármikor úgy dönthetnek, hogy a hazájukba távoznak. Nem világos azonban, hogy melyik háborús féltől származnak az északír rendőrség által megtalált gránátok, mivel Ukrajna szovjet korabeli fegyvereket használ, és a harcok során orosz fegyvereket zsákmányolt.

A rajtaütéseket követő sajtótájékoztatón Mark McEwan rendőrfőnök-helyettes elmondta, nem szabad alábecsülni ennek a visszaélésnek a jelentőségét.

jelentette ki a férfi.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, a Kárpátaljai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársai az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és az Állami Határőrszolgálattal együttműködve egy házkutatás során rengeteg illegális fegyvert és lőszert találtak.

A gyanúsított férfit korábban azért fogták el, mert csaknem kétszáz automata fegyverhez való lőszert értékesített, ezután rendelte el a bíróság a házkutatást – olvasható az ukrán rendőrség honlapján, ahol fotókat is megosztottak a lefoglalt fegyverarzenálról, amelyek között gránátokat is találtak a hatóság munkatársai. Sőt, házi készítésű fegyverekhez szükséges eszközöket is tartott a házában a gyanúsított.

Az elfogott férfi most előzetes letartóztatásban van, de óvadék ellenében szabadlábon védekezhet a bírósági tárgyalásáig. A nyomozók jelenleg azt vizsgálják, hogy honnan származnak a lefoglalt illegális fegyverek. Azt már egyre többen ismerik fel, hogy az illegális fegyverkereskedelem melegágya a háború, így minél tovább tart egy fegyveres konfliktus, és minél több fegyvert küldenek a frontra harmadik országokból, úgy egyre nagyobb a valószínűsége annak is, hogy ezek a fegyverszállítmányok nem érnek el a harcokig, inkább a feketepiacon kötnek ki.

Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a problémára

Miközben a nyugati balliberális mainstream média több ízben is megpróbálta elbagatellizálni a problémát, egyre több országból erősítik meg a veszély valódiságát, és hogy a feketepiacon kötnek ki a pusztító nyugati fegyverek egy jelentős része, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak.

A NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. Egy hónappal ezt megelőzően pedig az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett,hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak és ezek a csoportok tovább erősödhetnek, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

Franciaországban is megjelentek az ukrajnai fegyverek

A franciaországi Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver keringhet az alvilági bandák között, erről beszélt a BFM-TV francia televíziós csatorna műsorában Dominique Rizet igazságügyi szakértő,amelyről a V4NA is beszámolt korábban. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy az esetet megelőző napokban három ember meghalt egy éjszakai klub előtt történt lövöldözésben a városban, a rendőrség szerint rivális drogkereskedő bandák közötti összecsapásról volt szó.

Tíz nappal korábban pedig egy nő halt meg egy lövöldözésben, aki csupán egy ártatlan áldozata lett egy tűzharcnak. Csak úgy, ahogy a jugoszláviai háború esetében, az Ukrajnában zajló konfliktus is lehetőséget adhat a maffiahálózatoknak arra, hogy felvirágoztassák a fegyverkereskedelmet és a feketepiacot.

Már Nagy-Britanniában is figyelmeztettek

Szintén a V4NA számolt be arról, hogy Paul James brit fegyverszakértő nemrég azt mondta a brit közmédiának, hogy több millió fegyver kerülhet forgalomba, amikor az ukrajnai háború véget ér, és sok közülük bűnözői bandák kezébe kerülhet.

„Az elmúlt 15-20 év tapasztalatai szerint a Nyugat-Balkánról származó fegyverek voltak az Európába irányuló fegyvercsempészet főszereplői. Ezeket a fegyvereket számos nagy horderejű bűncselekményben és terrorista incidensben használták fel, és még mindig próbáljuk csökkenteni az onnan származó lőfegyverek beáramlását. Úgy gondolom, hogy Ukrajnában ennél sokkal rosszabb lehet a helyzet” – figyelmeztetett a fegyverszakértő.

Azonban az illegális fegyverkereskedelem keze Európán kívülre is elér. Korábban Nigéria elnöke adott hangot az aggodalmának, hogy az ukrajnai háborúból származó fegyverek rövidesen megjelenhetnek a Száhel-övezet térségében, ezzel új lendületet adva az etnikai feszültségeknek, illetve a terrorizmusnak