Rengeteg fegyvert találtak a koszovói rendőrgyilkosság helyszínén

OSMANI, Vjosa; VUCIC, Aleksandar; KURTI, Albin
Belgrád, 2023. szeptember 25. A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én, miután reggelre virradóan szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt az észak-koszovói Banjskában. A kialakult tűzpárbaj egész nap tartott, amely során egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. Vucic nyilatkozatában Albin Kurti koszovói miniszterelnököt tette felelőssé a helyzet kialakulásáért, míg Kurti és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel. MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt róla, hogy vasárnap egy albán rendőr meghalt, egy másik pedig megsérült, amikor ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak. Nagy mennyiségű fegyvert találtak a faluban, ahol vasárnap kitört a lövöldözés a szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tájékoztatása szerint több száz fegyvert, valamint katonai felszereléseket találtak Bajske faluban egy lakóházban és több járműben ott, ahol egy nappal korábban két, rendszámtábla nélküli teherautó zárta el a forgalmat a helyi hídon.

Amikor a rendőrök intézkedni akartak, rájuk lőttek.

A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én, miután reggelre virradóan szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt az észak-koszovói Banjskában Forrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

A tűzharcban egy rendőr meghalt, három megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

A koszovói kormány országos gyászt hirdetett hétfőre a rendőr halála miatt.

- hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szerb elnökség sajtószolgálatának felvételén Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én Forrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, terrorista bűnszervezetről van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött.

Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él.

Belgrád, 2023. szeptember 25. Vucic nyilatkozatában Albin Kurti koszovói miniszterelnököt tette felelőssé a helyzet kialakulásáért, míg Kurti és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel Forrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni.

Továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.