Több mint százan meghaltak a Líbiát sújtó vihar miatt

Lárisza, Daniel nevű vihar, Görögország, árvíz, időjárás, katasztrófa, 2023. 09. 08.
Vólosz, 2023. szeptember 7. Autók sodródnak egy sárral és vízzel elárasztott utcán az északkelet-görögországi Vólosz városban 2023. szeptember 7-én, a Daniel nevű ciklon elvonulása után. Görögország középső részén rendkívüli mennyiségű csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. A természeti katasztrófa következtében eddig három ember vesztette életét. MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 150 halálos áldozata van a Líbia keleti partjainál a hétvége óta pusztító viharnak, amely házakat és utakat is megrongált - közölték hétfőn hatósági források és kórházi illetékesek.
Vágólapra másolva!

Legalább 150 ember meghalt a Daniel vihar által okozott áradások miatt Líbia keleti részén, Dernában, Dzsabal el-Ahdar tartományban és al-Mardzs külvárosában - mondta az AFP francia hírügynökségnek Mohamed Maszúd, a bengázi székhelyű párhuzamos végrehajtó hatalom vezetőjének szóvivője. Korábban 25 halottról számoltak be az illetékesek.

A tripoli kormány ügyvezető miniszterelnöke, Abdulhamid Mohammed Dbeibah vasárnap bejelentette, hogy az állami intézményeket a károk és az áradások miatt a keleti városokban kialakult helyzet sürgős kezelésére utasította.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be,

az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Líbia négy nagy olajkikötőjét - Rász-el-Unúf, ez-Zuveitína, Brega és esz-Szidr kikötőit - már szombat estétől három napra lezárták. Az ENSZ líbiai kirendeltsége közölte, hogy sürgős segélyt biztosítanak a helyi és országos mentési munkálatok támogatására.

A líbiai kormányhadsereg szóvivőjének közlése szerint hét katona eltűnt.

Címlapi képünk illusztráció!