Soha nem látott özönvízszerű esőzés árasztotta el Hongkongot

Hongkong, 2023. szeptember 8. Emberek nézik a törmelékkel borított utat a heves esőzések okozta földcsuszamlás helyszínén Hongkongban 2023. szeptember 8-án. MTI/EPA/Daniel Ceng
Vágólapra másolva!
A rekordmennyiségű esőzés Hongkongban széleskörű áradásokat okozott - iskolákat és üzleteket zártak be, és utcákat elöntötte a víz.
Vágólapra másolva!

A rekordmennyiségű esőzés Hongkongban széleskörű áradásokat okozott - iskolákat és üzleteket zártak be, és utcákat elöntötte a víz.

A Hongkongi Obszervatórium 15,8 cm csapadékot regisztrált csütörtök este 11 és éjfél között.

A meteorológiai hivatal tegnap este - közel két év óta először - fekete zivatarra való figyelmeztetést

adott ki, amely péntek éjfélig marad érvényben.

A heves esőzések okozta árvízzel elöntött parkolóházat Hongkongban Forrás: MTI/EPA/Daniel Ceng

A hivatal közölte, hogy csütörtök este óta

több mint 20 centiméternyi csapadékot regisztráltak Hongkong főszigetén, Kowloonban

és a város északkeleti részén, az Új Területeken, és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak biztonságban.

Heves esőzések okozta földcsuszamlás helyszínén Hongkongban Forrás: MTI/EPA/Daniel Ceng

"A heves esőzések villámárvizeket hoznak" - figyelmeztetett. "A folyók közelében élő lakosoknak figyelniük kell az időjárási viszonyokra, és fontolóra kell venniük az evakuálást", ha otthonukat elönti a víz - tette hozzá.

Minden leállt, amikor a szakadó eső elárasztotta az utcákat, bevásárlóközpontokat és metróállomásokat, a hatóságok pedig bezárták az iskolákat és arra kérték a dolgozókat, hogy maradjanak otthon.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, amint az autósok a folyóvá változott utcákon próbáltak áthajtani.

Az egyik felvételen a metró dolgozói derékig gázolva próbálták megfékezni a mozgólépcsőkön és lépcsőkön az állomásra zúduló vízáradatot.

A kormány kijelentette, pénteken az összes iskolát bezárják a "kiterjedt áradások okozta szélsőséges körülmények és a súlyos közlekedési fennakadások" miatt.

A hongkongi tőzsde pénteken nem nyitotta meg a reggeli kereskedést, és közölte, hogy délután is zárva marad, ha a városban továbbra is érvényben marad a fekete esőzésre vonatkozó figyelmeztetés - írja a Sky News.