Orrszarvúak szarvával kereskedett, 18 hónap börtönre ítélték

állatkert,nyíregyháza,interjú
Aman, az egyre gyarapodó bébi orrszarvú a nyíregyházi állatkertben
Vágólapra másolva!
18 hónapos börtönbüntetésre ítélték azt a malajziai férfit, aki fekete és fehér orrszarvú szarvával kereskedett.
Vágólapra másolva!

A férfi egy tucatnyi fekete és fehér orrszarvú szarvát adta el. A "Keresztapa" néven ismert Teo Boon Ching bűnösnek vallotta magát egy rendbeli, vadállatokkal való kereskedelemre irányuló összeesküvésben - közölte közleményében a manhattani amerikai ügyészség. Az esetről a CBS számolt be.

- mondta az 58 éves Ching a vevőjének, egy 2019-es malajziai találkozó során, állítja az ügyészség, a hatóságok ugyanis egy ideje már figyelték a férfi tevekenységét.

Ching az ügyészek szerint közvetítőnek hívta magát, aki megvásárolta a bűntársai által - Afrikában, orvvadászat keretein belül - megszerzett rinocérosz-szarvakat, és elszállította azokat a világ minden tájára a vevőknek. Ching fényképeket is küldött potenciális vevőinek az eladásra szánt orrszarvú szarvakról.

A férfit úgy fogták el, hogy csapdába csalták. Az egyik vevőjét a hatóságok utasították, hogy vásároljon 12 orrszarvú szarvat Chingtől, amelyeket egy bőröndben szállított le nekik.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának laboratóriuma megerősítette, hogy a szarvak közül kettő fekete orrszarvútól származott, amelyet a Természetvédelmi Világalap kritikusan veszélyeztetett fajnak tart.

A másik 10 szarv pedig fehér orrszarvútól, amelyet veszélyeztetettség közeli fajnak minősítettek.

A malajziai férfit végül 2022-ben tartóztatták le Thaiföldön, kiadták az Egyesült Államoknak. A vád bűnszervezetben elkövetett kereskedelmi tevékenység, mely során

2,1 millió dollár (765 millió forint) értékben mintegy 480 kilónyi szarvat értékesítettek.

Damian Williams amerikai ügyész közleményében kifejtette:

Az orrszarvú-szarvak iránti nagy kereslet folyamatosan táplálja ezt az illegális piacot. Ázsia egyes részein a szarvakról azt tartják, hogy erős gyógyhatással bírnak, és egy időben Vietnámban még a kokainnál is drágábban lehetett hozzájutni a szarvakhoz.

Bár a szarvak visszanőnek, az orvvadászok ahelyett, hogy elkábítanák őket, megölik az állatokat, majd levágják a szarvaikat.

Az elmúlt időszakban több kezdeményezés is indult az orvvadászok tevékenységének meghiúsítására, többek között az orrszarvúakat Afrika különböző részeire költöztetik, ne találják meg őket a vadászok, valamint biztonságosan eltávolítják szarvaikat. hogy ne legyenek célpontjai az orvvadászoknak.