Küszöbön a világháború: az oroszok rálőttek egy brit megfigyelőgépre

Szu-27-es elfogó vadászrepülőgép, Oroszország
6009314 14.09.2019 Su-27 jet fighters fly during a recruiting promotional event in Rostov-on-Don, Russia. Sergey Pivovarov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Részletek derültek ki egy tavaly szeptemberi, fekete-tengeri "légi incidensről". A BBC értesülései szerint egy orosz pilóta megpróbálta lelőni a brit légierő egyik megfigyelőgépét, miután azt hitte, hogy van engedélye a tüzelésre. Oroszország később azt állította, hogy műszaki hiba történt.
Vágólapra másolva!

Az érintett brit RC-135 Rivet Joint repülőgép által lehallgatott orosz kommunikáció a hivatalos verziótól eltérő képet ad. A gép tavaly szeptember 29-én megfigyelő missziót végzett a Fekete-tenger felett a nemzetközi légtérben, amikor két orosz SU-27-es vadászgéppel találkozott.

A lehallgatott kommunikáció szerint

az egyik orosz pilóta azt hitte, engedélyt kapott a brit repülőgép megcélzására, miután egy orosz földi állomástól kétértelmű parancsot kapott.

Két rakétát is kilőtt, de nem sikerült őket célra vezetnie. Brit védelmi források szerint a két orosz pilóta között vita alakult ki, majd végül elhagyták a légteret, ahol a brit gép repült.