11 ezer ember halhatott meg a borzalmas állapotban lévő gátak miatt

Líbia, Derma gát
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkekben már beszámolt róla, hogy több mint 11 ezren meghaltak a Líbia keleti részén fekvő Dernában, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt. Líbia keleti részén néhány hete söpört végig a Daniel nevű vihar. Nyolc tisztségviselőt őrizetbe vettek az árvizek nyomán elsodort gátak állapotával kapcsolatos nyomozás során.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vetteket hanyagsággal gyanúsítják, vasárnap pedig már ki is hallgatták őket - közölte Sziddík esz-Szúr főügyész, hozzátéve, hogy az eljárás idejére az érintettek börtönben maradnak.

A heves esőzések következtében a térségben szeptember 11-én leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a csaknem százezer lakosú Derna közepén húzódó völgyet.

Az ügyészség közleménye szerint kihallgatták az árvíz sújtotta Derna volt polgármesterét, Abdel-Moneim al-Gajszít is, akit a katasztrófa után már felmentettek tisztségéből.

Az ár mindent elsodort, amit csak az útjában talált.

A gátakat a hetvenes években építette egy jugoszláv vállalat, ám évtizedek óta nem voltak karban tartva, jóllehet az áradások gyakoriak a térségben.

Szakértők korábban már felhívták a figyelmet a gátak rossz állapotára, egy tavalyelőtti számvevőszéki jelentés szerint pedig a gátakat nem tartották karban annak ellenére sem, hogy több mint kétmillió dollárt (730 millió forint) utaltak át erre a célra 2012-ben és 2013-ban.

Mindeközben 2007-ben egy török vállalat megbízást kapott e munkálatok elvégzésére, valamint egy harmadik gát megépítésére is: az Arsel nevű cég a weboldalán azt közölte, 2012-ben el is végezte a munkákat, ám a megkeresésekre azóta nem válaszolt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) a múlt héten közzétett adatai szerint

mintegy 11 300 ember vesztette életét az áradások következtében Derna városban, és több mint 10 ezer embert tartanak nyilván eltűntként.

A vihar Kelet-Líbia több más településén is pusztított. Mentőcsapatok szerint még mindig rengeteg holttest lehet a romok alatt.

A környéken több tüntetés is kirobbant, az emberek a hatóságok felelősségre vonását, valamint a tobruki parlementnek és az azt elnöklő Agila Szálehnek a lemondását követelték.

A nyomozás az ország politikai megosztottsága miatt vélhetően jó ideig eltarthat.

2014 óta Líbiában gyakorlatilag két kormányzat működik - a nemzetközileg elismert a fővárosban, Tripoliban, valamint egy másik a fővárostól mintegy 400 kilométerre keletre Szirtben.