Döbbenetes fordulat: januárban megszűnik egy európai ország

második Hegyi-karabah háború, 2020, Hegyi-Karabah, összecsapás, harcok
Hegyi-Karabah, 2020. október 6. Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokról a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Az Interfax jelentése szerint január 1-jén Hegyi-Karabah megszűnik létezni. A rendeletet az el nem ismert köztársaság elnöke, Samvel Saaramanjan írta alá.
Vágólapra másolva!

A rendelet szerint január 1-jével megszűnik Hegyi-Karabah, és minden olyan szervezet, amely az el nem ismert köztársaság szolgálatában állt. A köztársaságot még 1991. szeptember másodikán kiáltották ki, azonban az ENSZ egyetlen tagja sem ismerte el.

Azerbajdzsán azóta is azon az állásponton volt, hogy Hegyi-Karabah az ő országuk részét képezi.

Baku azóta számtalan véres háborút vívott a térség ellenőrzéséért Örményországgal, azonban múlt héten az egynapos háború alatt döntő csapást mért és visszafoglalta a térséget. Ennek következtében több tízezer etnikai örmény menekült el Örményország irányába.