Nagy a baj: kitörhet a háború egy újabb szomszédos országban, a NATO csapatai is megjelentek

A KFOR 25 katonája, valamint több civil is megsérült az észak-koszovói zavargások során, Koszovó, zavargás, Zvecsán, 2023.05.29.
Zvecan, 2023. május 29. A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
A NATO további védelmi erők mozgósítását engedélyezte Koszovóba - jelentette be a szervezet sajtóközleményben. Eközben Az Egyesült Államok közölte, hogy figyelemmel kíséri a szerb katonáknak a koszovói határon történő, feszültséget keltő felvonultatását.
Vágólapra másolva!

John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal közölte, hogy a NATO növelte a Koszovóban állomásozó békefenntartóinak a számát az erőszak aggasztó fokozódása miatt.

- jelentette ki a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A NATO további védelmi erőket küld Koszovóba

A szervezet legfőbb döntéshozó testülete pénteken ülésezett, hogy megvitassa a koszovói helyzetet. A szövetségesek mély aggodalmukat fejezték ki az Észak-Koszovóban növekvő feszültségek miatt.
A NATO irányítása alatt álló koszovói békefenntartó haderő (KFOR) jelenlétét május óta megerősítették a régióban, a szervezet pedig úgy döntött, hogy engedélyezi további csapatok bevetését a kialakult feszültség csökkentésére. Azt egyelőre nem pontosították, hány osztagot küldenek és mely szövetséges országokból.

A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

- olvasható a sajtóközleményben.

A szervezet megerősítette, hogy a KFOR rendelkezésére bocsátja az összes erőforrást, amely megbízatásuk teljesítéshez szükséges. A NATO a feleket a feszültségek azonnali csökkentésére szólította fel.

- hangoztatta a brüsszeli székhelyű testület.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak.

Észak-Koszovóban vasárnap lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.