Lövöldözés volt Rotterdamban

crime police TOPSHOTS Horizontal
Police officers from the special intervention service take part in an operation at the Erasmus MC hospital that has been cordonned off following reports of a shooting, in Rotterdam, on September 28, 2023. Three people were injured in two separate shootings in Rotterdam on September 28, 2023, according to Dutch police and local media, with the gunman arrested after holing up in a hospital (Photo by Sem van der Wal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben - közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A rotterdami rendőrségnek az X közösségi oldalon közzétett tájékoztatása szerint egy fegyveres csütörtök délután előbb Rotterdam belvárosának egyik lakóházában nyitott tüzet, majd nemsokkal később a közeli kórház egyik oktatóterméből jelentettek fegyveres támadást.

Fred Westerbeke, a rotterdami kerületi rendőrkapitányság vezetője koraesti sajtótájékoztatóján elmondta: "a két rotterdami lövöldözés halálos áldozatokat követelt".

Az áldozatok között van egy, a belvárosi magánházban elkövetett első lövöldözésben megsebesített 39 éves nő, akinek 14 éves lányát szintén lövés érte.

A holland különleges bevetési egység rendőrei az Erasmus Egyetemi Klinikánál. Forrás: AFP/Sem Van Der Wal

Őt rendkívül súlyos állapotban kórházban ápolják. A másik, az egyetemi klinika oktatótermében halálosan megsebesített áldozat az egyetem 46 éves tanára volt - közölte.

A 32 éves elkövető a holland rendvédelmi szervek "harci típusú" ruházatát, valamint golyóálló mellényt, hátizsákot és fejhallgatót viselt.

Az első lövöldözést követően felgyújtotta az áldozat házát, majd a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikára ment, ahol belépett egy tanterembe, és lelőtt egy 46 éves tanárt - tájékoztatott a rendőrkapitány.

Bejelentette továbbá, hogy a két fegyveres támadást ugyanaz a gyanúsított követte el. Nincs ok azt feltételezni, hogy két támadó lett volna - mondta.

Közölte továbbá, hogy a gyanúsított az egyetem orvostanhallgatója. A férfit a kórház közelében fogták el, amelyet szintén felgyújtott.

- tette hozzá a rendőrkapitány.

Hugo Hillenaar, Rotterdam főügyésze azt közölte, a gyanúsított ismert a bűnüldöző szervek előtt. 2021-ben állatkínzás miatt indítottak ellene eljárást, és el is ítélték.

Egyelőre nem világos, hogy a tanár és a diák ismerte-e egymást, és ha igen, milyen minőségben álltak kapcsolatban - tette hozzá.