Irtózatos mészárlást hajtottak végre terroristák Maliban

Horizontal ARMED FORCES MILITARY OPERATION FOREIGN MILITARY INTERVENTION AFRICA ARMY FRANCE SOLDIER OPERATION BARKHANE DESERT
(FILES) In this file photo taken on November 11, 2019 An Armoured Personnel Carrier (APC) of the French Army patrols a rural area during the Bourgou IV operation in northern Burkina Faso along the border with Mali and Niger. - Burkina Faso's army announced on February 19, 2023 that operations by the French army in the jihadist-hit West African state were officially over. Military leaders from Burkina and France's forces in the country held a "solemn ceremony to lower the flags" marking the official end of French operations, at a camp on the outskirts of the capital Ouagadougou on February 18, 2023, Burkina's army said in a statement. (Photo by MICHELE CATTANI / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint hatvan embert megöltek terroristák Maliban - közölte a nyugat-afrikai kormányt irányító katonai kormány csütörtök éjjel.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok között legkevesebb 49 civil és 15 katona van. A helyi sajtó szerint két helyen követtek el támadást iszlamista fegyveresek; egy folyami hajó és egy katonai tábor ellen.

Mintegy 50 terrorista is meghalt a támadásokban.

Maliban a biztonsági és politikai helyzet különösen ingatag. 2012 óta három puccs is volt az országban, és Mali egyes részein az al-Kaidával és az Iszlám állam nevű terrorszervezettel szövetséges szélsőséges csoportok vetették meg a lábukat, amelyek rendszeresen követnek el terrortámadásokat a fegyveres erők és a civil lakosság ellen is.

Az országot 2021 óta irányító katonai kormány júniusban felszólította az ENSZ békefenntartó misszióját, hogy hagyja el az országot. A MINUSMA nevű ENSZ-különítmény az év végéig távozik Maliból és adja át támaszpontjait a mali fegyveres erőknek. A MINUSMA 2012 óta működik az országban, amikor iszlám szélsőségesek gyakorlatilag az ország egész északi részét megszállták. A fegyveresek azóta Nigerben és Burkina Fasóban is aktívak, és mindhárom országban a hadsereg vette át az irányítást.

Címlapi képünk illusztráció!