Harmadjára sem sikerült kiszabadítani a Grönlandnál zátonyra futott luxushajót

greenland, luxushajó, zátony
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt róla, hogy egy norvég tengerjáró hajó 206 utassal és legénységgel a fedélzetén zátonyra futott Grönland északnyugati részén. Az elmúlt napokban kétszer már megkísérelték a kiszabadítását, de a próbálkozások nem jártak sikerrel.
Vágólapra másolva!

A Grönlandnál zátonyra futott MV Ocean Explorer luxushajó harmadik kiszabadítási kísérlete is kudarcot vallott - közölték csütörtökön a dán hatóságok. A luxustengerjáró hétfőn feneklett meg az Északi-sarkkörnél lévő Alpefjordban, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park területén.

A harmadik alkalommal, szerdán egy grönlandi kutatóintézet halászhajója a dagály segítségével akarta lehúzni a zátonyról, de ez is kudarcot vallott.

Az MV Ocean Explorer fedélzetén 206 ember tartózkodik, az utasok között ausztrálok, új-zélandiak, dél-koreaiak, britek és amerikaiak is vannak.

A nemzeti park mintegy 972 ezer négyzetkilométeren terül el, ennek 80 százalékát egész évben jég borítja. Az Alpefjord 240 kilométerre fekszik a legközelebbi lakott településtől, Ittoqqortoormiittől, amely csaknem 1400 kilométerre van Nuuktól.

A Sydney Morning Herald című ausztrál lap a hajó utasait idéző cikkében arról számolt be, hogy a fedélzeten sok gazdag, idős ember tartózkodik, de jó a hangulat, mert a világ gyönyörű részén vannak.

- fűzték hozzá.

A mentést koordináló dán északi-sarki parancsnokság egy nagyobb hajója, a Knud Rasmussen várhatóan pénteken érkezik a helyszínre, hogy segítsen a mentésben.