Felháborodtak a lengyelek, amiért az ukránok beperlik őket

diplomacy conflict Horizontal
Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Óriási felháborodás fogadta Lengyelországban, hogy Ukrajna bejelentette, beperli őket, amiért – a magyarok és szlovákok mellett – az ukrán gabona importtilalmának meghosszabbításáról döntött. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint nemcsak Andrzej Duda lengyel elnök hasonlította a fuldokló emberhez az ukránokat – utalva arra, hogy még a segítőnek is árthatnak –, de az internetet is ellepték a dühös kommentek.
Vágólapra másolva!

A lap összefoglalója szerint érdemes áttekinteni, hogyan háborogtak például az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza vonatkozó cikkei és Facebook-bejegyzései alatt, íme néhány szemléletes komment:

Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Egyre többen háborodnak fel

Az ukrán per hírére a Fakt24, a legnagyobb bulvár lap olvasói is kiakadtak, a cikkre majd 500 hozzászólás érkezett és 212 „dühítő" reakció. Néhány a kommentözönből:

A lengyel elnök nem találkozott Zelenszkijjel

A Magyar Nemzet szerint még a Rzeczpospolita üzleti napilap – melynek kiadójában Soros György is tulajdonrészt szerzett – híradásaira is érkezett néhány cinikus vagy éppen indulatos hozzászólás. Arra a mai fejleményre, hogy Andrzej Duda lengyel elnök végül nem találkozott Volodimir Zelenszkijjel, például így reagáltak néhányan a Facebookon:

A Magyar Nemzet szerint további ukrán lapoktól és hozzászólásokból még hosszan lehetne idézni – több ezer született belőlük. Hozzáteszik: vizsgálatuk persze nem reprezentatív, de

az egyértelműen látszik, hogy az ukránok többsége vérig sértődött, és úgy érzik, Ukrajna hálátlan volt azok után, hogy milyen támogatást kaptak a háború kezdete óta Lengyelországtól.

A portál hozzáteszi: az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy néhányan védelmükbe is vették Kijevet, illetve vannak, akik a kormányt támadják, amiért szerintük a közelgő választások előtt kijátsszák az „ukránellenes kártyát".