Küszöbön a világháború: óriási pusztításra készül Észak-Korea

KIM Dzsong Un, Észak-Korea, 2023. 09. 8., nukleáris támadó tengeralattjáró vízre bocsátási ceremóniája
Észak-Korea, 2023. szeptember 8. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. szeptember 8-án közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (b2) részt vesz a Hős Kim Kun Ok nevű taktikai nukleáris támadó tengeralattjáró vízre bocsátási ceremóniáján egy meg nem nevezett helyszínen szeptember 6-án. MTI/AP/KCNA/KNS
Vágólapra másolva!
Észak-Korea nukleáris fegyverzettel ellátott tengeralattjárót mutatott be. Phenjan közölte, hogy haditengerészete modernizációjának felgyorsításán dolgozik. A tengeralattjárót ahhoz a flottához irányították, amely a Koreai-félsziget és Japán közötti szakaszon járőrözik.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hadsereg bemutatott egy új „taktikai nukleáris támadó tengeralattjárót", amely képes nukleáris rakéták indítására, Kim Dzsongun vezető pedig kijelentette, hogy a fegyver segítségével Phenjan „fejlett tengeri hatalommá" válhat.

A „Hős Kim Kun Ok" névre keresztelt tengeralattjárót szerdán egy katonai ünnepségen mutatták be – jelentette az állami Koreai Központi Hírügynökség, megjegyezve, hogy Kim és számos magas rangú védelmi tisztviselő jelen volt az eseményen.

- mondta Kim.

Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke részt vesz a Hős Kim Kun Ok nevű taktikai nukleáris támadó tengeralattjáró vízre bocsátási ceremóniáján egy meg nem nevezett helyszínen szeptember 6-án Forrás: MTI/AP/KCNA/KNS/-

Hozzátette, hogy a fejlesztés része annak a stratégiai és taktikai tervnek, amelynek célja a víz alatti és felszíni erők modernizálásának folyamatos fokozása, valamint a haditengerészet nukleáris fegyverkezésének előmozdítása.

Kim a továbbiakban üdvözölte a tengeralattjáró-projektben részt vevő tudósokat, kutatókat és ipari munkásokat, mondván, hogy részesei a fejlett tengeri hatalom kiépítése nagyszerű ügyének.

- írja a KCNA. Az ügynökség szerint a hajó az észak-koreai haditengerészet kelet-tengeri flottájához kerül.

Szergej Sojgu és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Str

– folytatta Kim, aki a kezdeményezést „sürgős feladatnak" nevezte.

A hír hónapokkal azután érkezett, hogy Washington 1981 óta először döntött úgy, hogy saját atom-tengeralattjárót állomásoztat Dél-Korea partjainál. Bár amerikai tisztviselők szerint a telepítés célja a „provokációk" ellensúlyozása volt, Phenjan arra figyelmeztetett, hogy a lépés csak „kritikusabb állapotba hozza a regionális katonai feszültséget, és a gyakorlatban a nukleáris konfliktus legsúlyosabb válságát idézheti elő".

Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség az elmúlt hónapokban folyamatosan eszkalálódott, az amerikai erők a dél-koreai és a japán partnerekkel közösen tartanak hadgyakorlatokat. Phenjan több tucat fegyverkísérlettel válaszolt, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM), és többször is egy teljes körű invázió próbájaként minősítette az Egyesült Államok vezette hadgyakorlatokat.

Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Korábban csütörtökön Washington, Szöul és Tokió közösen bírálta Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletét, és bejelentették, hogy a következő hetekben fokozzák a rakétakövetési együttműködést és újabb hadgyakorlatokat tartanak.