Eltévedt jetskiző turistákat lőtt agyon az algériai parti őrség

Vágólapra másolva!
Az algériai partiőrség agyonlőtt két turistát, a harmadikat pedig letartóztatták, miután a csoport a nyaralásuk során véletlenül a bartságtalan ország felségvizeire tévedt.
Vágólapra másolva!

Négy francia-marokkói kettős állampolgárságú turista indult el Saidia városának egyik marokkói üdülőhelyéről és eltévedtek a nyílt vizeken, mígnem Algériában találták magukat - mondta el az egyik túlélő, akinek sikerült elmenekülnie.

- magyarázta az egyik áldozat testvére.

A partiőrség tüzet nyitott rájuk, megölve a testvérét és a barátjukat.

Egyes jelentések szerint a csoport megpróbált elmenekülni a partiőrség elől, ezért nyitottak tüzet rájuk. Az incidens túlélője azonban cáfolja mindezt. Családjuk arra kérte a marokkói hatóságokat, hogy vigyék az ügyet nemzetközi bíróságok elé.

Az egyik meggyilkolt férfi holtteste egy helyi marokkói hírügynökség szerint Algériában marad. Hozzátartozói fellebbeztek a holttestének visszaszolgáltatásáért és kérték mindkét ország hatóságát, hogy állapodjanak meg a folyamat felgyorsítása érdekében - írja a Fox News.

A másik áldozat holttestét pedig halászok találták meg órákkal később a vízben lebegve.

Családjának sikerült visszaszereznie a holttestét, szerdán eltemették a marokkói Oujda városának közelében.

A francia külügyminisztérium közölte, hogy tudomást szerzett egyik állampolgárának haláláról és egy másik algériai fogvatartásáról, tartja a kapcsolatot a családokkal, valamint a marokkói és algériai hatóságokkal.

A marokkói hatóságok nem kommentálták az esetet, az algériai haditengerészet és a külügyminisztérium sem nyilatkozott.

A partiőrség által letartóztatott férfi szerdán megjelent az ügyészség előtt, de az ülés részleteit továbbra sem hozták nyilvánosságra.

Az Algéria és Marokkó közötti határviták továbbra is feszültek, mióta mindkét ország elnyerte függetlenségét a gyarmati Franciaországtól, a határ mentén szigorú ellenőrzés van és nem folyik közvetlen legális kereskedelem a két ország között.

A határt 1994-ben zárták le, az országok pedig 2021-ben szakították meg diplomáciai kapcsolataikat.