Történelmi bemutató Tajvanban, bemutatták az ország első saját tengeralattjáróját

Kaohsziung, 2023. szeptember 28.
Haditengerészek Tajvan első saját fejlesztésű tengeralattjárójának bemutatóján Kaohsziung városában 2023. szeptember 28-án. A Narvál névre keresztelt hajót a tervek szerint később még nyolc követ. A program több ország sza
Kaohsziung, 2023. szeptember 28. Haditengerészek Tajvan első saját fejlesztésű tengeralattjárójának bemutatóján Kaohsziung városában 2023. szeptember 28-án. A Narvál névre keresztelt hajót a tervek szerint később még nyolc követ. A program több ország szakértelmének és technológiájának segítségével valósult meg. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Tajvan csütörtökön bemutatta első saját, hazai fejlesztésű tengeralattjáróját. Caj Ing-ven tajvani elnök még 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a nagyszabású programot, és csütörtökön a déli Kaohsziung városában mutatta be az első tengeralattjárót, amelyet később még nyolc követ.
Vágólapra másolva!

A program több ország szakértelmének és technológiájának segítségével valósult meg.

- mondta Caj, hozzátéve, hogy fontos szerepet fog játszani a haditengerészet aszimmetrikus hadviselési képességeinek megerősítésében.

Caj Ing-ven tajvani elnök beszél az ország első saját fejlesztésű tengeralattjárójának bemutatóján Kaohsziung városában 2023. szeptember 28-án. Forrás: MTI/AP/Csiangjing-Jing

- mondta Caj a Narvál névre keresztelt hajó előtt állva.

Huang Su-kuan tengernagy, Caj biztonsági tanácsadója és a program vezetője hangoztatta, hogy

az összesen 10 tengeralattjáróból álló flotta megnehezíti majd a kínai haditengerészet számára az erődemonstrációt a Csendes-óceánon.

Haditengerészek Tajvan első saját fejlesztésű tengeralattjárójának bemutatóján Kaohsziung városában 2023. szeptember 28-án. Forrás: MTI/AP/Csiangjing-Jing

- mondta a tengernagy.

Huang szerint az első, 1,54 milliárd dollár (562 milliárd forint) értékű tengeralattjáró az amerikai Lockheed Martin hadiipari vállalat gyártotta harcászati rendszert használja, és MK-48-as típusú, nehézsúlyú torpedókkal szerelik fel.

A tengeralattjáró már a jövő hónapban megkezdi a tengeri próbaüzemet, és 2024 végén áll majd hadrendbe a tajvani haditengerészet kötelékében.

Szerinte a tengeralattjárók segíthetnek fenntartani a sziget létfontosságú útvonalait a Csendes-óceán felé azáltal, hogy biztosítják az ellátást a Tajvan keleti partvidéke mentén található kikötőkből egy esetleges konfliktus esetén.