Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy vallási ünnepségen Pakisztánban

MOHAMED próféta
Kvetta, 2023. szeptember 29. Sebesülttel érkeznek kórházba Beludzsisztán északnyugati tartomány fővárosában, Kvettában, miután öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen a tartomány Masztung körzetében 2023. szeptember 29-én. A Mohamed próféta születésnapját ünneplő több száz emberből legkevesebb ötvennyolcan életüket vesztették, a sebesültek száma megközelíti a hetvenet. MTI/EPA/Fajjaz Ahmed
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy iszlám ünnepségen a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban pénteken.
Vágólapra másolva!

Legalább 58-an meghaltak, és 70-en megsebesültek - közölték helyi hatóságok és kormányzati tisztségviselők. A terrortámadás a tartomány Masztung körzetében történt, ahol Mohamed próféta születésnapját ünnepelték.

Atta Ullah, a helyi kormányzat egyik munkatársa azt mondta, a sebesültek közül néhányan válságos állapotban vannak.

Egyes hírek szerint a merénylő egy mecset előtt robbantotta fel magát, más források szerint a robbanás egy rendőrségi épületnél történt.

A térségben aktív Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) terrorszervezet közölte, nincs közük a merénylethez, melynek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.

A rossz biztonsági helyzetéről ismert Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán Afganisztánnal és Iránnal határos délnyugati részén.

A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.
Masztungban ebben a hónapban ez volt a második robbantásos merénylet.

Sebesülttel érkeznek kórházba Beludzsisztán északnyugati tartomány fővárosában, Kvettában, miután öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen a tartomány Masztung körzetében 2023. szeptember 29-én. Forrás: MTI/EPA/Fajjaz Ahmed

Bár az iszlám világban minden évben megemlékeznek Mohamed próféta születésnapjáról,

a vallás puritánabb irányzatait követő csoportok szerint tilos születésnapokat ünnepelni, beleértve a prófétáét is.

Pakisztánban az iszlamista mozgalmak rendszeresen intéznek kirohanásokat az ilyen ünnepségek ellen.

Kvetta, 2023. szeptember 29. Sebesültek érkezését várják kórházi dolgozók Beludzsisztán északnyugati tartomány fővárosában, Kvettában, miután öngyilkos merénylő robbantott egy vallási ünnepen a tartomány Masztung körzetében 2023. szeptember 29-én. A Mohamed próféta születésnapját ünneplő több száz emberből legkevesebb ötvennyolcan életüket vesztették, a sebesültek száma megközelíti a hetvenet. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Mindeközben ugyancsak pénteken, nem sokkal a masztungi merénylet után újabb robbantást jelentettek Pakisztánból, az északnyugati Hajbar Pahtunkva tartományból.

A robbantás a tartományban található Pesavar városának egyik mecsetében történt, ahol ketten meghaltak, és legalább 30-an rekedhettek a beomlott épület alatt.

A merényletet a pénteki ima alatt követték el, amikor a mecsetek általában zsúfolásig megtelnek.